A-
A+

Raderat material om dömd lärare måste återskapas

Borås stad raderade en rad dokument om en våldtäktsdömd lärare. Arkivbild.
Borås stad raderade en rad dokument om en våldtäktsdömd lärare. Arkivbild.
BrottTT

En mängd dokument om den våldtäktsdömde läraren i Borås raderades av kommunen.

Men den gallringen var inte tillåten och nu kräver stadsrevisionen att dokumenten ska återskapas, skriver Borås Tidning.

Annons

Förra året dömdes en lärare till 4,5 års fängelse för sexbrott mot 15 elever. Han fälldes bland annat för ett fall av våldtäkt mot barn.

I slutet av mars blev det känt att en mängd dokument om läraren raderats av kommunen. Då presenterades en extern granskning av hur grundskoleförvaltningen hanterat ärendet.

Utredningen visade att rensningen gjordes i oktober i fjol, några veckor innan domen mot läraren kom. Enligt granskningen har utgallringen "medfört förlust av material som kan ha ett informationsvärde när det gäller bland annat hur förvaltningen hanterat ärendet på skolan".

De raderade dokumenten förklarades med att det var ett försök att få bättre ordning på dokumentationen.

Nu kommer stadsrevisionen med omfattande kritik. Enligt revisionen är det en brist på kunskap, ordning och organisation som har bidragit till den otillåtna gallringen.

Sammantaget har man inte följt lagarna och man har inte gått igenom materialet dokument för dokument när man har rensat, som man bör göra, säger biträdande revisionschef Anna Sandström till Borås Tidning.

Nu kräver stadsrevisionen att dokumenten ska återskapas skyndsamt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.