A-
A+

Radikala kan kuppa sig in på Nyans vallistor

'Man har svikit folket i förorterna och utvecklingen går åt helt fel håll', säger Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.
"Man har svikit folket i förorterna och utvecklingen går åt helt fel håll", säger Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.
PolitikTT

Partiet Nyans satsar på att få valskolkare i utsatta områden till valurnorna. Men partiets användning av öppna valsedlar kan möjliggöra för radikala personer att ta sig in i de politiska församlingarna.

Sannolikheten för att detta ska hända är väldigt liten, säger partiledaren Mikail Yüksel som själv kandiderar i 16 olika kommuner.

Annons

Annons

Mikail Yüksel startade 2018 partiet Nyans som en reaktion på den diskriminering han hävdar pågår inom de etablerade partierna.

Jag tycker också att de traditionella partierna har börjat närma sig varandra för mycket. Vi ser till exempel hur Socialdemokraterna kommer fram med förslag som SD drivit länge. Man har svikit folket i förorterna och utvecklingen går åt helt fel håll, säger Mikail Yüksel.

Skolan är en av de viktigaste frågorna för partiet. Enligt Mikail Yüksel är det de kommunala skolorna som står för skolans misslyckande, inte de fristående skolorna, och man vill därför förstatliga de kommunala skolorna.

Integrationen är en annan huvudfråga.

Islamofobin och rasismen har ökat i samhället och vi pratar alldeles för mycket om människors privatliv. Vi vill fokusera på jobb och arbetsmarknadspolitiska åtgärder i stället för slöja, religion eller muslimska förskolor. Segregationen är inte ett problem utan problemet är att samhällsfunktionerna inte fungerar i de här områdena.

Vill värva "valskolkare"

TT: Är valstrategin att få de som lever i utsatta områdena, främst i Malmö, Göteborg och Stockholm, som inte alls röstat tidigare, att rösta på er?

Vi är ett parti för hela Sverige men visst, vi försöker mobilisera den här målgruppen. Det var cirka 50 000 Malmöbor som lade ned sina röster i förra valet och kan vi få 23 000 röster i Malmö så kommer vi in i riksdagen med minst ett mandat.

Nyans använder sig av öppna valsedlar (se faktaruta) som öppnar för möjligheten att "kuppa in" en person, till exempel en väldigt radikal person, som inte står på valsedeln och som väljarna inte är medvetna om att de kommer att stödja när de röstar.

TT: Varför använder ni öppna listor?

Sannolikheten för att detta ska hända är väldigt liten, men vi har ett antal lösningar att ta till om det skulle inträffa. Jag vill inte berätta vilka de är och skulle någon försöka göra det så kommer det att gynna oss för vi kommer att få bidrag från kommunen även sedan vi tagit avstånd från personen. Vi använder oss av öppna listor för att det gynnar oss som nystartat parti. Vi får fortfarande in nya kandidater.

TT: I många religiösa församlingar där ni värvar röster har ledaren ett stort inflytande över församlingsmedlemmarna, och deras ställningstaganden kan komma att styra hur medlemmarna som kanske inte har så bra koll på politiken röstar. Hur ser du på det?

Det kan vara så, absolut, men vi uppmanar inte till det. Men det har hänt tidigare, en liberal riksdagsman kryssades 2014 in genom medlemmarna i en församling.

Annons

Annons

Ställer upp i 16 kommuner

TT: Du är med på 16 av era 24 kommunala valsedlar och du kan bara komma in i en kommun, är det inte att försöka lura väljarna?

Nej, de flesta partiledarna brukar stå med på flera riksdagslistor för att deras popularitet lockar väljare, men ingen brukar säga att de lurar väljarna. Kommer vi att få flera mandat i Stockholm så överväger jag att skriva mig där istället för i Göteborg där jag bor nu.

TT: DN har gjort en granskning av era kandidater och har kommit fram till att var sjunde är dömd för något brott. Vad har ni för gränser angående begångna brott?

Alla de dömda är inte längre kvar i partiet så det är något lägre andel nu. De som är dömda är ångerfyllda och vi ger dem en andra chans, alla är värda det. Sju dömda av våra 70 kandidater är inte många, varje person ger stort genomslag, ser man till antalet är det fler dömda i andra partier.

TT: Du var 2018 toppkandidat till riksdagen för Centerpartiet men uteslöts bara några veckor före valet för samröre med högerextrema turkiska Grå vargarna. Någon kommentar till det?

Jag inte intresserad av det som hände 2018. Det är överspelat.

TT: Vill ni inskränka yttrandefriheten på något sätt?

Partiet Nyans har föreslagit att man ska bränna ner Nimis (konstverk av Lars Vilks, TT:s anm.) för att det är svartbygge och tillhör en konstnär som haft nära samarbete med nazister. Vi vill också förbjuda att man bränner koranen och karikatyrerna på profeten Muhammed. Det är hets mot folkgrupp enligt oss.

Utan ideologi

TT: Partiet är inte baserat på någon ideologi, hur ska era väljare veta om ni ska stödja vänster- eller högerblocket i en eventuell framtida parlamentarisk situation?

Vi samarbetar med de som stöttar oss i våra huvudfrågor som islamofobin, skolan, integrationen, kriminaliteten, LVU-frågan och Palestinafrågan. Då har vi inga problem med att kompromissa i andra frågor.

TT: Vad handlar frågorna om LVU (lagen med särskilda bestämmelser för vård av unga) och Palestina om för er?

Vi vill att Sverige inför sanktioner mot Israel precis som man gör mot Ryssland nu. Vi vill gärna se att det görs granskningar av enskilda LVU- fall av oberoende experter, gärna med stöd av internationella aktörer, om föräldrarna önskar det.

TT: I dag granskas alla socialtjänstens ansökningar om LVU av förvaltningsrätten med oberoende jurister, menar du att de är partiska?

Om Sverige och övriga partier har stor tillit till rättsväsendet så borde man vara öppna för en granskning. Det får kosta pengar, det är för medborgarnas bästa.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.