Rädsla inför stormatchen – kan sprida smittan

Bayern München vann Champions League inför tomma läktare. På supercupfinalen
Bayern München vann Champions League inför tomma läktare. På supercupfinalen
FotbollTT-AFP-Reuters

Hela världen räds en andra smittovåg.

Ändå ska supercupfinalen mellan Sevilla och Bayern München genomföras i Budapest – med publik.

Jag tror vi alla har ont i magen över detta, säger Bayerns ordförande Karl-Heinz Rummenigge.

Annons

Annons

Bayerns regeringschef Markus Söder sade tidigare i veckan att han "får ont i magen av att tänka på supercupfinalen". Mötet mellan Champions Leagues och Europa Leagues mästarklubbar, i år Bayern München respektive Sevilla, kommer att arrangeras i Budapest.

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar kraftigt i Ungern, men trots det ska matchen genomföras på torsdagen med publik på plats på Puskás Aréna.

Arenan, som tar in 67 215 åskådare får fyllas upp till 30 procent – i teorin mer än 22 000 åskådare. Europamatcher har spelats utan publik sedan fotbollen återupptogs och det europeiska fotbollsförbundet Uefa ser den här matchen som ett pilotfall för att släppa in delar av publiken på arenorna igen.

"Vi har alla ont i magen"

De deltagande klubbarnas supportrar har erbjudits 3 000 biljetter var, men bara omkring 500 spanjorer och 1 000 tyskar förväntas resa för att se sina lag.

Det ligger i vårt intresse att det här inte blir fotbollens Ischgl, säger Bayerns ordförande Karl-Heinz Rummenigge till ZDF.

Han refererar till den österrikiska skidorten, som anses vara en av platserna där viruset spreds vidare till stora delar av Europa.

Jag tror vi alla har ont i magen över detta. Den här matchen ska spelas i en stad där mer än 100 (av 100 000 invånare) nu blir smittade, mer än dubbelt så många som i München. Det måste vi ta seriöst, säger Rummenigge.

Rummenigge hamnade själv i blåsväder i fredags när han var en av flera som såg Bayern Münchens ligapremiär på plats på hedersläktaren, utan munskydd och utan avstånd. Han bad sedan om ursäkt och Bayern reser till Ungern med en mindre delegation än vanligtvis.

Annons

Annons

Borgmästaren vill stänga

Inte heller i Budapest är stämningen på topp inför matchen.

Om jag hade juridisk rätt att göra det hade jag bestämt att stänga läktarna, har Budapests borgmästare Gergely Karácsony sagt.

Men alla håller inte med. Uefa har erbjudit ungersk ambulanspersonal chansen att gå gratis på matchen och 500 av dem har nappat på erbjudandet. Andra är inte lika glada över tilltaget.

Är det verkligen smart att skicka in de vårdanställda som vanligtvis arbetar i frontlinjen i den här folksamlingen? Vem kommer att köra ambulanserna om de blir smittade? I stället för biljetter borde landets ledare erbjuda oss bättre karriärmöjligheter, säger Zsuzsanna Pongrácz, 41-årig ambulanssjukvårdare.

"Mänskligt experiment"

Premiärminister Viktor Orbán och det styrande konservativa partiet Fidesz, får också hård kritik från den socialistiska oppositionen. De kallar det för ett "mänskligt experiment".

De använder 14 000 landsmän som labbråttor för att se hur viruset sprids vid större folksamlingar. Vi är emot att utsätta Ungern för sådan fara, säger parlamentsledamoten Ildikó Borbély.

"Kommer supercupen att bli superspridarcupen?" frågar sig tyska tidningen Bild.

Inte utan skäl. En Champions League-match i mars mellan Atalanta och Valencia, i norditalienska staden Bergamo, anses ha varit ett superspridartillfälle dit tusentals fall kunde härledas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons