Rangers köper ut Lundqvist: "Tack för allt"

New York Rangers köper ut Henrik Lundqvist. Arkivbild.
New York Rangers köper ut Henrik Lundqvist. Arkivbild.
IshockeyTT

Han kallades kort och gott för "Kungen" – men nu har Henrik Lundqvist abdikerat från tronen i New York Rangers.

NHL-klubben bekräftar nattens uppgifter om att den svenske målvaktsstjärnan köps ut från det sista året på kontraktet.

Nu blir han fri att byta klubb – om han själv vill.

Annons

Annons

"Tack för allting. För 15 år sedan spelade jag min första match för NY Rangers. Jag kom hit med stora förhoppningar och drömmar, men i min vildaste fantasi kunde jag aldrig ha sett framför mig den fantastiska färd som låg framför mig. Att få representera den här organisationen har varit den största källan till stolthet och glädje i mitt liv, jag är så tacksam över den möjligheten, för vänskapen och för de stolta minnen jag haft i rött, vitt och blått", skriver Henrik Lundqvist i ett känslosamt inlägg på Twitter.

Den 38-årige stjärnan går inte in på vad som väntar i framtiden.

Fri att byta klubb

Han är nu kontraktslös och kan – när free agent-perioden startar nästa fredag – välja att lyssna på erbjudanden från andra NHL-lag. Under alla sina år i NHL har han tryckt på att han vill vara i NY Rangers hela karriären, så ur den synvinkeln kan ett alternativ vara att han lägger av.

Att spela i Sverige och Frölunda är uteslutet. Det klargjorde tvillingbrorsan och Frölundakaptenen Joel Lundqvist efter helgens match mot Djurgården för Hockeynews:

Den dörren är stängd. Det kan jag säga. Det blir det inte.

Henrik Lundqvist har vunnit både OS- och VM-guld med Tre Kronor och SM-guld med Frölunda, men saknar en Stanley Cup-seger. Det blev ett finalframträdande mot Los Angeles Kings 2014.

Väljer han att fortsätta har New Jersey, Colorado, Vegas och Washington nämnts som klubbar som skulle kunna vara intresserade av Lundqvists tjänster.

Annons

Annons

Tuff säsong

Henrik Lundqvist spelade sina sista matcher i Rangerströjan i slutspelsbubblan i Toronto i augusti. Då hade han haft en tuff säsong där han för första gången tappat sin givna plats som etta till ryssen Igor Sjestiorkin. Även andremålvakten Alexandar Georgiev har prioriterats före Lundqvist och Rangers gjorde efter slutspelet klart att laget inte skulle behålla tre målvakter den kommande säsongen.

Henrik Lundqvist hyllas av klubben efter beslutet. "Det finns många stjärnor i ligan. Det finns få ikoner. Nummer 30 från Åre i Sverige, Henrik Lundqvist: Du har alltid varit och kommer alltid att vara en Ranger", skriver NY Rangers på Twitter.

"Få spelare har varit så viktiga för Rangers som klubb som Henrik Lundqvist och vi är otroligt tacksamma över allt han gjort för vår organisation. Under sina 15 år har han inte bara etablerat sig som en av de bästa målvakterna någonsin i sporten, han har också varit en av de skarpaste tävlingsmänniskorna och den bästa ambassadören. Han är för alltid en del av Rangersfamiljen", säger James L Dolan, vd för MSG Sports, som äger klubben, i ett pressmeddelande.

Lundqvist gjorde 887 grundseriematcher för Rangers och håller över 50 klubbrekord, däribland flest vinster av en målvakt, flest spelade matcher, högst räddningsprocent, mest spelade slutspelsmatcher och flest hållna nollor.

Larry Brooks, ansedd hockeyreporter och krönikör på New York Post, gav tidigt Lundqvist smeknamnet "The King". Något som hängt med under alla lyckosamma år i Rangers.

Men till slut fick Kungen abdikera.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons