A-
A+

Räntefrossa skakade om Wall Street

Oroliga ögon följde aktiekurserna på New York-börsen under måndagens handel.
Oroliga ögon följde aktiekurserna på New York-börsen under måndagens handel.
EkonomiTT-Bloomberg

Börsveckan på Wall Street inleddes med kraftiga kursfall inför räntebeskedet från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på onsdag.

Samtliga ledande index föll och det breda S&P500-index noterade ett nytt årslägsta.

Annons

Annons

Förväntningarna inför onsdagens räntebesked har varit att Fed skulle meddela en så kallad dubbelhöjning med 0,50 procentenheter. Men under måndagens handel publicerade Wall Street Journal en artikel om att mycket pekar på att det kan komma en så kallad trippelhöjning med 0,75 procentenheter.

Det skakade om New York-börsen rejält.

Det breda S&P500-index föll med 3,9 procent och är nere på årets lägsta nivå. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex backade ännu mer, 4,7 procent. Dow Jones industriindex stängde på minus 2,8 procent.

Björnmarknad

Därmed befinner sig Wall Street i det som i USA kallas för en "bear market", eller en björnmarknad, där kurserna har fallit med minst 20 procent sedan den senaste toppen. Det är ovanligt stora nedgångar och vittnar om en utbredd pessimism bland investerare om framtiden.

Inflationsoron i USA har spätts på av en oväntat hög inflationssiffra för maj i fredags och nya rekordpriser för bensin i USA i helgen.

Annons

Annons

Varningssignal

På räntemarknaden har räntorna på tvååriga statspapper lyft kraftigt – till den högsta nivån sedan 2017. Tvåårsräntan i USA är därmed i nivå med tioåriga räntor, vilket ses som en varningssignal om en förestående recession.

Nedgången i måndagens handel följer på kursfall på 5,1 procent för S&P 500-index och 5,6 procent för Nasdaqs kompositindex i förra veckan.

När Fed dubbelhöjde räntan i maj var det första gången på 20 år. Även på nästa möte, i juli, förväntas en dubbelhöjning av räntan från centralbanken, enligt tidigare rapporter i amerikanska medier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.