Rapace: Känt mig som en ensam dansbandstjej

Den 1 januari är det premiär för 'Stjärnorna på slottet'. Den första säsongen inleds med Ola Rapaces dag. Arkivbild.
Den 1 januari är det premiär för "Stjärnorna på slottet". Den första säsongen inleds med Ola Rapaces dag. Arkivbild.
TvTT

Ola Rapace var inte särskild taggad på att medverka i SVT:s "Stjärnorna på slottet". Men väl på plats kände han oväntat mycket för Charlotte Perrellis livshistoria.

Hela mitt liv har jag känt mig som den enda tjejen i ett dansband, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Shima Niavarani Ola Rapace och Charlotte Perrelli är årets deltagare i 'Stjärnorna på slottet'. Pressbild.
Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Shima Niavarani Ola Rapace och Charlotte Perrelli är årets deltagare i "Stjärnorna på slottet". Pressbild.

Det har blivit premiärdags för "Stjärnorna på slottet", där Kjell Wilhelmsen, Ernst Billgren, Shima Niavarani, Ola Rapace och Charlotte Perrelli medverkar. Först ut är Ola Rapace.

Skådespelaren blev uppringd av produktionen någon dag efter att han hade kritiserat hela programformatet i en podcast. Att SVT bjöd in honom, trots det tidigare utspelet, gjorde att han slutligen tackade ja.

Jag tänkte, då är de tuffa, då vill jag vara med, säger Ola Rapace.

Men den 49-årige skådespelaren hade inte särskilt höga förväntningar på inspelningen.

Min förväntning var: mardröm. Det som hände var så mycket bättre än det jag tänkte.

TT: Hur såg de här mardrömstankarna ut?

Det såg ut som att jag skulle vara tvungen att sitta och umgås med idioter, och så var de inte idioter, säger Ola Rapace och fortsätter:
Charlotte och Ernst var de jag blev mest impade av, de har levt och var mycket smartare än jag trodde.

Berättar om självmordet

I "Stjärnorna på slottet" berättar deltagarna ofta om tunga perioder i sina liv. Ola Rapace valde bland annat att prata om vännen och kollegan Johanna Sällströms självmord.

Jag har inga problem med att öppna upp mig i rätt sammanhang. Jag tycker faktiskt att det är helt okej att prata om svåra saker med rätt människor, och det här var rätt människor, säger han.

Själv blev han mest berörd av Charlotte Perrellis livshistoria.

Att åka runt som ensam tjej i ett dansband, det kunde jag relatera till på något sätt. Hela mitt liv har jag känt mig som en ensam tjej i ett dansband.

När TT försöker få honom att utveckla sitt resonemang jämför han med kraven som följer med att stå i centrum.

Man är den enda som ska slåss, samtidigt får man inte vara för mycket, och så vidare. Jag känner verkligen igen mig i hennes historia på något konstigt sätt.

Annons

Annons

"Har varit fattig"

På grund av pandemin har flera av produktionerna som Ola Rapace skulle medverka i ställts in. Själv är han mycket kritisk till hur Sverige har hanterat coronapandemin och vilka effekter den har fått på kulturbranschen.

Det har varit hemskt, det har betytt att jag inte har kunnat jobba med det jag skulle ha jobbat med. Det har också betytt att jag har varit fattig, utan hopp, säger han.

Han avslöjar också att det var de inställda filminspelningarna som gjorde att han fick en lucka i kalendern för "Stjärnorna på slottet".

Det är klart att jag absolut aldrig hade varit med i "Stjärnorna på slottet" om jag hade kunnat jobba med riktiga saker, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons