A-
A+

Rapport: Nio av tio museer tvingades stänga

Nordiska museet i Stockholm – ett av många museer som tvingades hålla stängt på grund av covid-19. Arkivbild.
Nordiska museet i Stockholm – ett av många museer som tvingades hålla stängt på grund av covid-19. Arkivbild.
KulturTT

Resursbrist, otrygga anställningar och hög arbetsbelastning – så ser verkligheten på Sveriges museer ut, enligt en ny rapport. Nio av tio museer har också tvingats att hålla stängt i perioder under pandemin.

Annons

Annons

Museerna har drabbats hårt av coronapandemin. Det visar en undersökning som DIK har gjort, fackförbundet för kultur, kommunikation och kreativ sektor. 76 procent av de tillfrågade i branschen uppger till exempel att museet har dragit ned på verksamheten.

Redan före pandemin hade museerna det väldigt tufft, man hade dålig ekonomi och var underbemannade. När man lägger en pandemi ovanpå blir det naturligtvis ännu värre. Många museer har stängt och många har ställt om sin verksamhet. Alla med otrygga anställningar — och de är många i museisektorn — har drabbats extra hårt, säger DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.

Budgetsatsningar krävs

Bland personal med tidsbegränsade anställningar har var fjärde blivit uppsagd, och i privat och ideell sektor har var tredje blivit permitterad. Hälften av dem som svarat i undersökningen uppger att de inte har tid och resurser för att klara sitt uppdrag. Nästan sju av tio har under de senaste två åren bytt eller funderat på att byta jobb på grund av arbetsmiljön.

Anna Troberg tycker att det är bra att regeringen har tilldelat museerna krispengar under pandemin, men menar att de inte kommer att räcka för att återstarta museisektorn.

För att museerna ska kunna utföra sina uppdrag och samtidigt säkerställa en bra arbetsmiljö krävs det långsiktiga budgetsatsningar och man måste öka det ekonomiska utrymmet på både nationell och lokal nivå, säger hon.

Annons

Annons

Försöker styra

Elva procent av de tillfrågade har också upplevt att politiker har försökt styra utställningar och inköp av konst.

Enkäten gick ut till medlemmar som arbetar på museer, konsthallar, gallerier eller kulturhus och 589 personer deltog.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!