A-
A+

Rapport: Tortyr och försvinnanden i Ukraina

En rysk soldat står vakt i Melitopol i regionen Zaporizjzja. Arkivbild.
En rysk soldat står vakt i Melitopol i regionen Zaporizjzja. Arkivbild.
UkrainaTT

Civila torteras, grips olagligen och tvingas bort av ryska styrkor i ockuperade områden i regionerna Cherson och Zaporizjzja i södra Ukraina, visar en ny rapport.

Annons

Annons

"Ryska styrkor har gjort ockuperade områden i södra Ukraina till en avgrund av rädsla och vild laglöshet", säger Julia Gorbunova, analytiker vid människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) som står bakom rapporten.

Uppgifterna som dokumenterats av HRW kommer från 71 människor från 14 olika städer i de två regionerna. De har intervjuats på plats eller via telefon och har beskrivit 42 tillfällen där ryska styrkor antingen fört bort civila eller på annat sätt tagit dem i förvar.

Många har torterats, enligt rapporten. Flera intervjuade har beskrivit att de torterats eller bevittnat tortyr genom misshandel och i vissa fall elchocker.

Syftet till agerandet antas vara att de ryska styrkorna vill tillskansa sig information och att de genom att skrämma civila vill få dem att acceptera ockupationen.

I flera fall ska de ryska soldaterna ha släppt personer som frihetsberövats efter att de skrivit under på att de ska "samarbeta" med myndigheterna", eller spelat in en video där de uppmanar andra att samarbeta.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.