A-
A+

Rapportras för stora fastighetsbolag

Fastighetsbolaget Castellum skriver ned värdet på sina fastigheter med 5 968 miljoner kronor i första kvartalet. Arkivbild
Fastighetsbolaget Castellum skriver ned värdet på sina fastigheter med 5 968 miljoner kronor i första kvartalet. Arkivbild
EkonomiTT

Fastighetsbolagen Fabege och Castellum redovisar brakförluster för första kvartalet till följd av nedskrivningar i mångmiljardklassen av värdet på fastigheter.

Båda aktierna faller hårt på börsen.

Annons

För Castellum – som skriver ned värdet på fastigheter med nästan sex miljarder i första kvartalet – blev det en förlust före skatt på 5,3 miljarder. Det kan jämföras med vinsten på 3,8 miljarder ett år tidigare.

Hyresintäkterna lyfter till 2 167 miljoner kronor i första kvartalet, upp från 2 043 miljoner ett år tidigare. Driftsöverskottet lyfter samtidigt till 1 536 miljoner, upp från 1 405 miljoner under första kvartalet 2022.

Avflyttningar och konkurser

Men förvaltningsresultatet sjönk till 1 014 miljoner kronor, ned från 1 151 miljoner ett år tidigare.

"I linje med vår förväntan har Castellums hyresgäster visat god betalningsförmåga på de inflationsindexerade hyresavtalen och den totala nyuthyrningen ligger stabilt på samma nivå som de senaste starka kvartalen. Dock sjunker nettouthyrningen i Stockholm detta kvartal till följd av några större avflyttningar och konkurser", skriver vd Joacim Sjöberg i en kommentar.

Konkurrenten Fabege gör också en miljardnedskrivning i sin kvartalsrapport. Bolaget redovisar "realiserade och orealiserade värdeförändringar på fastigheter" på 2 110 miljoner kronor.

"Under början på året har hyresintäkterna och driftöverskottet ökat, samtidigt som de stigande räntorna medfört högre finansieringskostnader och stigande avkastningskrav i värderingarna", skriver vd Stefan Dahlbo i en kommentar.

Hoppas på ökade hyresintäkter

Fabeges resultat före skatt för första kvartalet blev en förlust på 1 977 miljoner kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 3 495 miljoner ett år tidigare.

"Vi gjorde några roliga och viktiga nya uthyrningar i framför allt Haga Norra, men detta uppvägde tyvärr inte de uppsägningar vi fick. Uthyrningsgraden förbättrades dock och kommande in- och utflyttningar de närmaste kvartalen kommer att bidra till ökade hyresintäkter", skriver Dahlbo.

Castellum-aktien faller med 4,5 procent, medan Fabeges aktie tappar nästan 5 procent efter rapporterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.