A-
A+

Rättegång efter mord på svart joggare inleds

Minnesstund för Ahmaud Arbery ett år efter att han dödades. Arkivbild.
Minnesstund för Ahmaud Arbery ett år efter att han dödades. Arkivbild.
USATT-AP

Under fredagen inleds rättegången mot tre män som åtalats för mord i samband med att en 25-årig svart man dödades medan han var ute och joggade i ett bostadskvarter i staden Brunswick i Georgia.

Annons

Annons

Händelsen, som ägde rum i februari 2020, har fått stor uppmärksamhet delvis eftersom den skjutne mannen, Ahmaud Arbery, var obeväpnad och jagades av de tre männen på en bil före han sköts ihjäl, och eftersom en av de misstänkta filmade delar av förloppet.

Rättegången är kontroversiell redan från start. Elva av de tolv jurymedlemmar som valts ut vid en långdragen och komplicerad process är vita, vilket kritiker hävdar kan påverka deras omdöme i ett fall som kommit att sätta ljus på frågor om rasism.

Enligt Washington Post kallade USA:s president Joe Biden, som vid uttalandet ännu inte valts till president, händelsen för "en lynchning rakt framför våra ögon".

De åtalade männen, som är vita, består av en far och son samt deras granne. Enligt deras försvarare nekar de till brott, eftersom de trodde att Ahmaud Arbery var en inbrottstjuv som de hävdar att de sköt i självförsvar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.