A-
A+

Rättegång för påstådd parlamentsvåldtäkt tas om

Australiens parlament i Canberra. Arkivbild.
Australiens parlament i Canberra. Arkivbild.
AustralienTT

Efter tolv dagars rättegång och en veckas juryöverläggningar ogiltigförklaras rättegången mot en man som anklagas för att 2019 ha våldtagit en kvinna inne i Australiens parlament. Enligt domaren har minst en jurymedlem tagit del av material som inte var del av fallet.

Annons

Annons

Enligt domstolen ska man vid städning av juryns lokaler ha hittat en rapport som handlade om falska våldtäktsanklagelser.

Överdomaren Lucy McCallum säger enligt ABC News att hon upprepade gånger sagt till jurymedlemmarna att de inte skulle ta del av annat än vad som presenteras under rättegången.

Ni måste uteslutande förlita er på bevisen som ni hör i den här rättssalen. Om ni får veta något om det här fallet och jag inte är med, då är det något som ni inte borde veta, säger McCallum.

I måndags meddelade juryn att man inte var enig men att man skulle fortsätta överläggningarna. Nu avbryts alltså hela rättsprocessen och rättegången planeras att tas om i februari nästa år. Den misstänkte mannen är fri mot borgen tills dess.

Det var i februari i fjol som Brittany Higgins, en tidigare medarbetare i Liberala partiet, berättade om hur hon 2019 våldtogs av en manlig kollega inne i parlamentsbyggnaden. Higgins berättade om hur hon pressats till att inte anmäla händelsen och beskriver det som att "det behandlades som ett politiskt problem".

Higgins vittnesmål fick flera andra kvinnor att träda fram och berätta om övergrepp. Historierna skakade landet och ledde till stora protester.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.