-
+

Rättegång i jaktbrottshärva blir av

Huvudförhandlingen i Västmanlands tingsrätt i målet om jaktbrott var planerad att inledas nästa vecka. Arkivbild.
Huvudförhandlingen i Västmanlands tingsrätt i målet om jaktbrott var planerad att inledas nästa vecka. Arkivbild.
BrottTT

Rättegången i jaktbrottshärvan, där bland andra företagsledaren Karl Hedin är åtalad, kommer att inledas som planerat.

Advokaterna hade begärt att den skulle skjutas upp efter att ny bevisning lämnats in i målet.

Annons

Annons

I ett beslut som publicerades på onsdagen skriver rådmannen David Viktorsson Harrby att förhandlingen i målet ska inledas som planerat den 22 februari.

I målet är två personer, en av dem Karl Hedin, åtalade för grovt jaktbrott misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Ytterligare en man och en kvinna åtalas, tillsammans med Karl Hedin, misstänkta för att vid ett annat tillfälle ha hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg.

Gick till polisen

Den åtalade kvinnan var den som först gick till polisen med uppgifter om att Karl Hedin och andra ägnade sig åt olaglig jakt.

Kvinnan tog senare tillbaka sina uppgifter och åtalades då i stället själv för medhjälp till förberedelse till jaktbrott eftersom hon ska ha varit behjälplig i hanteringen av giftet.

Den bevisning som lämnades in i måndags av Karl Hedins försvarare Sven Severin gäller kvinnan och påverkar, enligt Severin, hennes trovärdighet som vittne.

Det handlar om att kvinnan ska vara misstänkt i en förundersökning rörande ett annat grovt brott utan koppling till jaktbrottshärvan.

Annons

Annons

Anmält hinder

Kvinnans försvarare Thomas Jönsson lämnade på tisdagen in ett yttrande till Västmanlands tingsrätt där han hävdar att det föreligger hinder mot den planerade huvudförhandlingen.

Dels för att det inte går att bemöta den bevisning som åberopas avseende en annan förundersökning där hon eventuellt är misstänkt. Den andra anledningen är att min klient har en vacklande hälsa. Det här är en sådan omständighet som gör att vi kan inte hålla förhandling med henne för närvarande, sade Thomas Jönsson.

Även övriga åtalades försvarare har meddelat att de anser att den nya bevisningen utgör ett hinder för att genomföra förhandlingen. Endast åklagare Lars Magnusson har meddelat att han är redo att genomföra rättegången.

I beslutet om att förhandlingen ska inledas som planerat skriver David Viktorsson Harrby:

"Vad som anförts om att NN eventuellt skulle vara föremål för förundersökning avseende andra brottsmisstankar än de som är föremål för prövning i detta mål medför enligt tingsrätten inte att det för närvarande föreligger hinder mot huvudförhandling".

Åklagaren Lars Magnusson välkomnar beslutet att genomföra förhandlingen.

Det var bra, jag tyckte inte att det förelåg några hinder för förhandling. Hon har blivit ifrågasatt tidigare så det här var bara en sak till, säger han till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss