A-
A+

Rättegången mot Bannon drar i gång

Steve Bannon på en storbildskärm vid en utfrågning i Kapitolium i Washington förra veckan. Arkivbild.
Steve Bannon på en storbildskärm vid en utfrågning i Kapitolium i Washington förra veckan. Arkivbild.
USATT

Rättegången mot Steve Bannon, tidigare rådgivare till USA:s expresident Donald Trump, inleds. Den kontroversielle högerpopulisten anklagas för kongresstrots eftersom han tidigare vägrat att frågas ut om stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium i fjol.

Annons

Annons

Steve Bannon hävdade länge att han inte behövde infinna sig inför kongressutredningen, och hänvisade till det särskilda skydd (på engelska "executive privilege") som omfattar presidentämbetet.

Men enligt åklagare och andra rättsliga experter omfattas Bannon inte av det juridiska skyddet, eftersom han varken var Vita hus- eller statsanställd när den dödliga stormningen av Kapitolium i Washington DC skedde den 6 januari i fjol.

Beskedet om att Bannon ändrat inställning och bestämt sig för att ställa upp som vittne kom nyligen, efter att Trump i ett brev sagt att han upphävde det särskilda skyddet för Bannon.

Men trots helomvändningen genomförs nu rättegången mot Steve Bannon som anklagas för kongresstrots – motsvarande domstolstrots – för att han inledningsvis vägrade att lämna över dokument till och frågas ut av 6 januari-utskottet, som bland annat utreder om Donald Trump hade inflytande över stormningen av Kapitolium eller inte.

Bannons advokater uppgav förra veckan att det inte är uteslutet att Bannon själv kommer att vittna under rättegången.

Fem människor miste livet i samband med attacken mot Kapitolium.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.