A-
A+

Rattfylleri med A-traktor kan bedömas som grovt

Säkerheten kring A-traktorer har debatterats under hösten. Arkivbild.
Säkerheten kring A-traktorer har debatterats under hösten. Arkivbild.
TrafikTT

Rattfylleri med A-traktor ska bedömas på i princip samma sätt som rattfylleri med bil. Det slår Högsta domstolen (HD) fast.

Annons

Annons

HD:s klargörande kommer efter att man dömt en 15-åring för grovt rattfylleri efter att han kört en A-traktor onykter.

Enligt HD har praxis skiftat i domstolarna för vad som gäller om en A-traktorförare – som intagit alkohol som överstiger gränsvärdet för grovt rattfylleri – ska dömas för vanligt rattfylleri eller grovt rattfylleri.

Nu ska brottet bedömas som grovt om trafikbrottslagens gränsvärden för grovt rattfylleri överskrids, om det inte finns förmildrande omständigheter, enligt HD.

En A-traktor är en personbil, lastbil, eller buss som är ombyggd. Den ska kunna köra högst 30 kilometer i timmen.

Men trots låg hastighet utgör rattfylleribrott med A-traktor en påtaglig risk i trafiken, menar HD. A-traktorer är stora och tunga och en olycka kan få allvarliga följder.

Det aktuella målet handlar om en 15-åring som kört sin A-traktor mitt i natten på en länsväg utan annan trafik. I alkotestet blåste han över gränsen för grovt rattfylleri. Enligt HD finns det inga förmildrande omständigheter och är därför fråga om ett grovt rattfylleri.

15-åringen döms till 30 timmars ungdomstjänst.

Säkerheten kring A-traktorer har varit i fokus under hösten och i november presenterade Transportstyrelsen skärpta krav på A-traktorerna – bland annat krav på bilbälte, vinterdäck och maximalt en passagerare per plats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.