A-
A+

Rättsstriden mellan EU och Polen hårdnar

EU-domstolen i Luxemburg.
EU-domstolen i Luxemburg.
PolenTT

EU slår återigen fast att Polens nya domstolsregler bryter mot EU-rätten. Tonläget skruvas därmed upp ytterligare ett snäpp mellan Bryssel och Warszawa.

Annons

Annons

Under torsdagen kom EU-kommissionen med en skarp varning till Polen: EU-lagar har företräde och kommissionen kommer att se till att den principen följs.

"EU-lag har företräde över nationell lag. Alla beslut från EU-domstolen. . .är bindande för alla medlemsländers myndigheter och nationella domstolar." skriver EU-kommissionen i ett uttalande.

Bakgrunden är att den polska författningsdomstolen slagit fast att polsk lag går före EU-rätten. Detta som svar på att EU-domstolen utfärdat ett tillfälligt beslut om att Polen omedelbart måste stoppa verksamheten i den "disciplinära nämnd" som inrättats i landets högsta domstol.

Den disciplinära nämndens uppgift i Polen är att övervaka ledamöterna i högsta domstolen och har befogenhet att upphäva deras immunitet, sänka deras löner och dra dem inför rätta.

Reformen undergräver domstolsväsendets oberoende och är därmed oförenlig med EU-rätten, ansåg EU-domarna i Luxemburg.

EU-kommissionen skriver också på torsdagen att beslutet från den polska författningsdomstolen "återigen bekräftar vår oro om situationen för rättsstaten i Polen".

Warszawa och Bryssel har varit på kollisionskurs i åratal över juridiska reformer som genomförts av det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Att vägra följa EU-domstolens beslut och domar kan leda till böter för Polen. I förlängningen kan landets medlemskap i EU ifrågasättas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!