A-
A+

Recession i eurozonen allt troligare

Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, väntas efter första räntehöjningen på elva år fortsätta strama åt samtidigt som eurozonen bromsar in på bred front – bland annat till följd av strypta ryska gasleveranser. Arkivbild.
Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, väntas efter första räntehöjningen på elva år fortsätta strama åt samtidigt som eurozonen bromsar in på bred front – bland annat till följd av strypta ryska gasleveranser. Arkivbild.
EkonomiTT-Bloomberg

Eurozonens ekonomi – hårt pressad av skenande energipriser i skuggan av Ukrainakriget – fortsätter krympa, visar preliminära inköpschefsindex för augusti. En recession, med krympande BNP, blir allt mer sannolik.

Annons

Annons

Sannolikheten för en europeisk recession ökar i takt med att energipriserna trycks uppåt och ränteläget stramas åt när Europeiska centralbanken (ECB) följer upp sin första räntehöjning på elva år med fler höjningar.

Tysk nedgång fördjupas

Frankrike lägger för första gången på ett och ett halvt år oväntat i backen samtidigt som den tyska ekonomins nedgång fördjupas.

Hög inflation och avtagande återhämtningseffekter efter pandemin har fått företag och konsumenter att skära ned på konsumtionen. De europeiska ekonomierna ser ut att stå inför ett utmanande slut på året, säger Joe Hayes, S&P Global-ekonomen i en kommentar.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i eurozonen landar på 49,7 i augusti, enligt S&P Global. Det kan jämföras med 49,8 i juli och en snittprognos bland analytiker på 49,0.

För tjänstesektorn blev det samtidigt en nedgång till 50,2, mot 51,2 i juli och väntade 50,5. Sammantaget ger det ett kompositindex för eurozonen på 49,2 i augusti, mot 49,9 i juli.

Ett värde under 50 innebär minskad aktivitet i sektorn.

Den franska tillverkningsindustrins inköpschefsindex för augusti föll samtidigt till 49,0, från 49,5. För tjänstesektorn föll index till 51,0, från 53,2. Frankrikes kompositindex för augusti hamnade därmed under 50-strecket, på 49,8. Det kan jämföras med 51,7 i juli och väntade 51,0.

Annons

Annons

Strypta ryska gasleveranser

Delindex för orderingången inom såväl tjänstesektorn som tillverkningsindustrin pressades till den lägsta nivån sedan november 2020.

Tyskland – Europas största ekonomi – är i första skottlinjen för effekterna av strypta ryska naturgasleveranser och befaras tvingas börja ransonera gaskonsumtionen i vinter.

Inköpschefsindex för Tysklands tillverkningsindustri steg något, till 49,8, mot 49,3 i juli. För tjänstesektorn blev det dock en nedgång till 48,2, från 49,7, vilket sammantaget gav ett kompositindex på 47,6, ned från 48,1 i juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.