-
+

Reddington är bekväm med våldet

James Spader som Raymond 'Red' Reddington i 'The blacklist'. Pressbild.
James Spader som Raymond "Red" Reddington i "The blacklist". Pressbild.
Tv

Efter åtta säsonger med superbrottslingen Reddington gillar Hollywoodstjärnan James Spader fortfarande att spela sin rollfigur.

"Red" har åldrats med mig, säger han till TT.

Annons

Annons

'The blacklist' hade premiär 2013. Pressbild.
"The blacklist" hade premiär 2013. Pressbild.
James Spader. Arkivbild.
James Spader. Arkivbild.

I snart 160 avsnitt har James Spader spelat den mystiske Raymond "Red" Reddington i tv-serien "The blacklist".

Berättelsen om superbrottslingen som med hjälp av myndigheterna jagar andra brottslingar innehåller så många vändningar och förvecklingar att det ibland kan vara svårt att hänga med.

Manusförfattarna och jag talar ständigt om vad som ska hända framöver. Det är bra med överraskningar, de skapar ett känslomässigt gensvar, säger Spader till TT i telefon från hemmet i USA.

Stor framgång

"The blacklist" hade premiär 2013 och har blivit en stor framgång med hängivna tittare världen över. Spader började sin karriär med roller i uppmärksammade filmer som "Sex, lögner och videoband" och Oscarsvinnaren "Crash", men har under de senaste åren i princip enbart ägnat sig åt "The blacklist" (han hann dock med att spela skurken Ultron i ”Avengers: Age of Ultron” 2015).

Och han tycker om sin rollfigur.

Jag tyckte från början om hans vanvördnad för allt, han har humor, han tycker om livet samtidigt som det finns mycket som är oroande med honom. Jag förstår det, han kanske inte själv tycker om det han är. Han kanske inte tycker om hänsynslösheten och den fara han representerar. Samtidigt trivs han med det. Han är medveten om vilka kvaliteter han har och det är det som får honom att överleva.

Annons

Annons

Längtar efter kärlek

Spader konstaterar att "Red" är bekväm med att använda våld, samtidigt som det i honom finns någon som längtar efter ett mjukare liv och kärlek. Och det är just det som har gjort rollfiguren intressant att spela under så lång tid.

"Red" har åldrats med mig, och han börjar få hälsoproblem. Fram till nu har han levt en ung mans liv. I den nya säsongen blir det en riktig spricka mellan honom och hans protegé Elizabeth. Det är en oerhört kul utveckling, säger han.

En utmaning

Redan från början pratade Spader och manusförfattarna igenom vad som ska hända långt framöver i serien, men om han vet hur serien en gång ska sluta får vi inte veta — mer än att han "alltid har vetat i vilken riktning de vill ta serien".

Hur konkurrensen ute i tv-världen ser ut vet han däremot inte.

Jag har inte tid, jag jobbar hela tiden, säger han och berättar att det fungerar att fortsätta filma trots alla corona-restriktioner:
Det är en utmaning. Vi är många som arbetar med serien men det fungerar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss