A-
A+

Regeringen bjuder in alla i pensionsgruppen

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild.
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen har beslutat att bjuda in alla partier i den så kallade pensionsgruppen, som sätter ramarna för pensionssystemet.

Partierna som tidigare stått utanför, SD, V och MP, är alla positiva.

Annons

Det innebär att även Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan ansluta sig till Pensionsgruppen. När det kan ske vet hon dock inte, riksdagen har inte öppnat ännu.

Sedan en tid har arbetet i Pensionsgruppen inte fungerat tillfredsställande. Pensionsfrågorna har blivit ett slagträ i valdebatten, säger Anna Tenje.

Nu behövs ett omtag, förklarar hon, och sedan en tid har hon jobbat på att få med MP, V och SD. Nu ser det ut att gå vägen.

Förklarat principer

Vi har noga förklarat principerna för pensionssystemet. Det är systemet med riktåldrar, livsinkomstprincipen, respektavståndet, principen om att arbete ska ligga till grund för pensionen och att systemet är avgiftsbestämt, inte förmånsbestämt.

Partierna måste ställa sig bakom dessa och inte motarbeta dem, förklarar hon.

Men systemet med en särskild grupp för just pensioner har fått kritik från flera håll.

Den har till exempel setts som en hemlig klubb, som gör att pensionsfrågorna inte debatteras öppet i riksdagen, och att stora och viktiga beslut som att höja pensionsåldern inte blir en valfråga.

Pensionerna ska stärkas

Pensionssystemet har också kritiserats från många håll. Anna Tenje förklarar att utgångspunkten nu ska vara att stärka pensionerna. Men hur, det ska nu den breddade Pensionsgruppen komma fram till tillsammans.

Det finns flera lösningar och alternativ, säger Anna Tenje.

Nu kommer positiva signaler från partierna som inte är med i Pensionsgruppen.

Alla partier verkar vilja ha pensionsgruppen och då måste vi vara med för att höja pensionerna, vilket är viktigast för oss, säger Ida Gabrielsson (V), socialförsäkringsutskottets vice ordförande.

Hon ser inte de krav som regeringen ställer för att bjuda in partierna som något problem.

Våra förslag ligger inom ramen för det pensionssystem vi har, men vi fokuserar på att höja pensionerna och det är det fler som vill, säger Ida Gabrielsson.

Även Miljöpartiet som tidigare suttit med i pensionsgruppen ställer sig positivt. Regeringens krav som ses inte som "några konstigheter".

Vi har tre prioriterade områden: högre, jämställda och mer hållbara pensioner som ska bidra till en hållbarare värld, säger Janine Alm Ericson som sitter i finansutskottet för MP..

Vilja till nystart

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt har tidigare sagt att gruppen borde skrotas, men nu är det annorlunda.

Jag har sagt till Tenje att vi vill vara med och ta ansvar. Vi ställer oss bakom principerna, säger han, och förklarar att han upplever en genuin vilja till att få en nystart.
Vi hade nog snarare varit bakbundna om vi inte hade gått med. Vi har en ny roll den här mandatperioden. Man kan ju sitta i ett hörn och skrika men man får inte så mycket gjort.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.