A-
A+

Regeringen ersätter minkfarmare

Regeringen vill avsätta 60 miljoner kronor för ersättning till minkfarmare. Arkivbild.
Regeringen vill avsätta 60 miljoner kronor för ersättning till minkfarmare. Arkivbild.
EkonomiTT

Regeringen vill avsätta 60 miljoner kronor för ersättning till minkfarmare som drabbats av Jordbruksverkets åtgärder för att minska coronaspridningen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vår bedömning är att de här 60 miljonerna ska kunna kompensera i nivå med övriga stöd som går ut i näringslivet i den här tuffa situationen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

I slutet av januari beslutade Jordbruksverket om förbud mot parning och förökning av befintliga minkar i Sverige under resten av 2021. Syftet är att förebygga och hindra spridningen av coronaviruset bland landets minkar.

Med förslaget hoppas regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna kunna kompensera företagare för de ekonomiska konsekvenser som myndighetsbeslutet har orsakat. Pengarna avsätts i vårändringsbudgeten.

Jag tror att minknäringen, precis som alla drabbade branscher, hade velat ha mer kostnadstäckning och högre nivåer på de ersättningar som betalas ut, säger Nilsson.

Vidare framhåller hon att näringsdepartementet har vägt behov mot varandra för att hitta en rimlig nivå som är hållbar på lång sikt.

Jordbruksverket beslutar om utformningen av ersättningen. Innan förslaget kan verkställas behöver det godkännas av EU-kommissionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr