A-
A+

Regeringen förbereder ytterligare lättnader

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind är beredd att införa lättnader vad gäller deltagarantal på vissa arrangemang. Arkivbild.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind är beredd att införa lättnader vad gäller deltagarantal på vissa arrangemang. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen förbereder för möjligheten att lätta på restriktioner för publika arrangemang såväl inomhus som utomhus den 17 maj.

I en ny remiss föreslås också ytterligare lättnader för sittande arrangemang utomhus.

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringen skickade för två månader sedan ut förslag på lättnader för olika typer av arrangemang inom- och utomhus. Vid sittande arrangemang skulle det vara möjligt att höja taket från åtta till 50 personer.

Nu skickar regeringen ut en ny remiss, som Sveriges Radio var först att rapportera om, med förslag på att tillåta 500 personer vid sittande arrangemang utomhus. Förslaget bygger på Folkhälsomyndighetens synpunkter på vad som skulle vara möjligt.

Drygt två veckor

Om smittläget tillåter skulle alltså såväl de tidigare som det nya förslaget kunna genomföras om drygt två veckor.

Det är viktigt att säga att det fortfarande gäller att hålla i restriktionerna och fortsätta att pressa ned smittspridningen. Det är fortfarande höga smittonivåer och belastningen på sjukvården är väldigt hård. Men vi måste samtidigt förbereda oss för ett bättre läge, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till TT.

TT: Hur troligt är det att det här allvarliga läget förbättras på bara drygt 14 dagar?

Vi ser ju nu en något avmattande smittspridning, men vi följer läget noggrant och kommer självklart att ha en dialog med Folkhälsomyndigheten innan regeringen kan fatta det här beslutet, säger Lind.

Annons

Annons

Inte i dagsläget

TT: För bara några timmar sedan höll socialministern och Folkhälsomyndighetens Johan Carlson pressträff och varnade för smittläget. Är det inte konstigt att komma med besked om lättnader bara några timmar senare?

Nej, det här är heller inte ett besked om lättnader. Det här handlar om att vi förbereder för ett bättre läge för att kunna sjösätta mer träffsäkra restriktioner. Därför skickar vi ut det här förslaget på remiss så att ett sådant förslag ska vara färdigt. Ett ställningstagande om 17 maj kommer vi att återkomma till, säger Amanda Lind.

Folkhälsomyndigheten har ingen kommentar till regeringens förslag, utan hänvisar till sitt remissvar från tidigare i år. Lättnaden är genomförbar endast om smittspridningen tillåter, vilket inte är fallet i dagsläget eftersom den nu ligger på en hög nivå.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?