-
+

Regeringen öppnar för granskning av adoptioner

Socialminister Lena Hallengren (S) öppnar för en utredning av den svenska adoptionsförmedlingen. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) öppnar för en utredning av den svenska adoptionsförmedlingen. Arkivbild.
SamhälleTT

Efter rapporter om adoptivbarn som blivit stulna och fått sina identiteter förfalskade öppnar regeringen för en översyn av den svenska adoptivförmedlingen.

Annons

Annons

För två år sedan påbörjades en stor utredning i Chile av tusentals fall av misstänkt illegala adoptioner. Hundratals av barnen hade adopterats till Sverige under perioden från 1960-talet fram till 1990-talet.

Hittills har dock ingen utredning av omständigheterna kring dessa fall påbörjats i Sverige. Socialminister Lena Hallengren (S) har tidigare meddelat att hon vill invänta den chilenska brottsutredningen. Men nu säger hon till Dagens Nyheter att den chilenska utredningen har dragit ut så mycket på tiden att det är dags att agera.

Jag ser att vi även kommer att behöva se över hur adoptionsförmedlingen fungerade i Sverige under 1960- till 1990-talen, säger hon till tidningen.
Det här har ju aktualiserats av brottsutredningen i Chile och jag har tidigare sagt att vi ska invänta den. Men nu verkar ju den dra ut på tiden så vi kanske får påbörja vår översyn innan.

Det är ännu inte klart hur en sådan utredningen skulle gå till. Men enligt Lena Hallengren kommer den inte att begränsas endast till de fall som rör Chile. Svenska par har adopterat nästan 60 000 barn från drygt 100 olika länder. Enligt en sammanställning av Dagens Nyheter finns larm om missförhållanden i en majoritet av dessa länder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss