A-
A+

Regeringen ska utreda släktforskningsmetoden

Inrikesminister Mikael Damberg (S) lovar en utredning som ska se över möjligheten att använda släktforskning och dna i brottsutredningar. Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) lovar en utredning som ska se över möjligheten att använda släktforskning och dna i brottsutredningar. Arkivbild.
BrottTT

Annons

Annons

Regeringen tycker att de lagliga möjligheterna att använda ansiktsigenkänning, fingeravtryck och dna i brottsutredningar är omoderna. Därför kommer regeringen inom kort att tillsätta en så kallad biometriutredning, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S).

Vi förbereder en bredare översyn av hela biometriområdet i brottsbekämpningen. Vi har i dag ett lapptäcke av regelverk, säger han på en pressträff.

Förra året kunde polisen lösa ett 16 år gammalt dubbelmord i Linköping genom att skicka dna som lämnats kvar på mordvapnet till en kommersiell databas för släktforskning i USA. En man greps och erkände omedelbart brotten.

Men dna-metoden stred mot lagen, enligt ett yttrande från Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen. Skälet är att det finns ett förbud i brottsdatalagen för polisen att göra sökningar på känsliga personuppgifter, som dna.

Vi har tagit del av den nya bedömningen och Polismyndigheten granskar naturligtvis själv det här yttrandet, säger Mikael Damberg.
Vi behöver modernisera det här regelverket och ge brottsbekämpande myndigheter bättre möjligheter att använda biometri i brottsutredningar. Så jag menar att den utredning vi snart kommer att tillsätta kommer ha möjlighet att också titta på den här frågan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!