Regeringen skjuter på besked om Dan Eliasson

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson har fått mycket kritik sedan det blivit känt att han tillbringat jul och nyår på Kanarieöarna. Arkivbild.
MSB:s generaldirektör Dan Eliasson har fått mycket kritik sedan det blivit känt att han tillbringat jul och nyår på Kanarieöarna. Arkivbild.
PolitikTT

Inrikesminister Mikael Damberg (S) skjuter på besked i förtroendefrågan för MSB:s generaldirektör Dan Eliasson som reste till Kanarieöarna över julledigheten.

Eliasson har fått mycket kritik för resan – på MSB:s Facebooksida rasar många i kommentarsfälten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringen har utlovat ett besked om huruvida den har fortsatt förtroende för Eliasson – men ett sådant kommer alltså att dröja. Damberg låter hälsa via sin pressekreterare Per Strängberg att han ska träffa Eliasson senare i veckan "för att lyssna och prata igenom den uppkomna situationen".

”Alla har ett ansvar att följa myndigheternas rekommendationer, undvika trängsel och hålla nere smittspridningen. Jag har tagit del av medias rapportering om Dan Eliassons resa och min statssekreterare har under den senaste tiden varit i kontakt med honom", säger Damberg i det skriftliga uttalandet.

"Respekterar reaktionerna"

Eliasson säger att han ska redogöra för skälen till resan när han träffar Damberg.

”Min resa har väckt många reaktioner och jag förstår och respekterar dessa reaktioner. Jag kommer att redogöra för mina skäl till den här resan för ministern", säger Eliasson i ett skriftligt uttalande som förmedlas av MSB:s pressekreterare Mikael Westerlund.

Resan får hård kritik på Facebook. Under flera av MSB:s inlägg kring regler för fyrverkerier och restriktioner med anledning av pandemin ifrågasätter många varför de ska följa myndighetens förordningar och rekommendationer när inte generaldirektören gör det.

Annons

Annons

"Tilltron är noll"

Så här skriver några av dem:

"Skiter helt i era förordningar och rekommendationer. Om er egen chef, Dan Eliasson, kan åka på semester till Kanarieöarna, så framstår ni enbart som patetiska."

"Tilltron till denna myndighet är i dag noll. En person som Dan Eliasson kan inte sitta kvar om vi i Sverige ska ha något förtroende för myndigheter."

"Varför ska folket vara följsamma till nuvarande restriktioner om inte ens självaste chefen för MSB är det? Är det möjligt för honom att sitta kvar på sitt uppdrag trots den stora förtroendebrist han skapat genom sitt oaktsamma beteende? Nog för att vi alla är som barn i denna kris men man kan förvänta sig mer av någon i hans position."

Mikael Westerlund på MSB:s presstjänst säger att myndigheten inte vill kommentera reaktionerna.

"Inte brutit mot lagen"

Jan Karlsson, ordförande för fackförbundet ST vid MSB, säger att inga medlemmar hört av sig till honom med synpunkter på generaldirektörens julresa. Han har inte heller hunnit träffa Dan Eliasson efter jul, men räknar med att de kommer att ses på ett möte för partssamverkan på tisdag nästa vecka.

Spontant känns det lite för hårt att han ska behöva avgå på grund av det här. Han har ju inte brutit mot lagen, säger Jan Karlsson.

Jörgen Mähler, ordförande för Saco, och Ann-Britt Paradis, ordförande för Seko vid MSB, har inte heller fått några reaktioner från medlemmarna.

"Resan var nödvändig"

Dan Eliasson sade i lördags till Expressen att resan var nödvändig.

Jag har gjort bedömningen att resan är nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj. Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig, säger Eliasson till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons