Regeringen vill kunna porta butikstjuvar

Enligt Svensk Handels senaste trygghetsbarometer upplever butikspersonal allt oftare problem med kunder som stjäl och trakasserar personal. Nu ska kunder kunna portas. Arkivbild.
Enligt Svensk Handels senaste trygghetsbarometer upplever butikspersonal allt oftare problem med kunder som stjäl och trakasserar personal. Nu ska kunder kunna portas. Arkivbild.
BrottTT

En person som har begått brott i en butik ska kunna portas, enligt ett nytt lagförslag från regeringen.

I princip har avsaknaden av lagstiftning tidigare skickat signaler till kriminella att det är okej att bete sig på det här sättet, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Annons

Annons

Svensk Handel har de senaste åren arbetat för att en lagstiftning ska komma på plats där butiksägare får ökade befogenheter att stoppa brottslingar.

Det är en för våra medlemmar oerhört prioriterad och viktig fråga, säger Karin Johansson.

I nuläget kan en handlare neka en person tillträde till sin butik, men inte avlägsna eller ingripa mot den som inte följer uppmaningen. Enligt Karin Johansson har det varit tydligt för många handlare att de inte har några som helst möjligheter att säga ifrån och förvägra personer att komma in i butiken.

Det är olyckligt att det inte har funnits en tydlig viljeinriktning från samhället om att tydliggöra vad som är rätt och vad som är fel. Här är det helt okej för dig att komma in och fortsätta stjäla, även om den som äger butiken vet att det är det du kommer att göra.

"Effektiv åtgärd"

Enligt regeringens lagförslag ska beslutet om tillträdesförbud fattas av åklagare efter en polisanmälan. Därefter ska portningen gälla i ett år med möjlighet till förlängning. En person som bryter mot förbudet ska kunna dömas till sex månaders fängelse.

Jag bedömer att det här kommer att vara en effektiv åtgärd. Helt enkelt för att de som är i butiker och stjäl, hotar och trakasserar personal ska kunna stoppas från att vara i butiken, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TV4 Nyheterna.

Regeringens egna utredare anser dock att det skulle krävas för mycket resurser från rättsväsendet för att tillämpa lagen, rapporterar tv-kanalen.

Frågan har varit omdiskuterad, men jag är glad att vi nu kan leverera detta lagförslag, säger Johansson.

Annons

Annons

Ökat antal brott

Svensk Handel släpper varje kvartal en rapport om de svenska butikernas utsatthet för brott. I den senaste, som omfattar det andra kvartalet 2020, uppgav mer än varannan handlare att de utsatts för brott den senaste tiden. Vid tidpunkten för mätningen hade 41 procent av butikerna utsatts för stöld den senaste veckan.

Det är en väldigt tydlig uppgång. Statistiken har även gått upp för de som varit utsatta för hot och våld, säger Karin Johansson.

Hon betonar att problematiken inte enbart handlar om ekonomi, även om kostnaden för stölderna i den senaste mätningen landade på närmare sju miljarder kronor. I mätningen hade de hotfulla situationerna mer än fördubblats jämfört med föregående kvartal.

Det är ett arbetsmiljöproblem att folk kommer in och trakasserar och hotar personalen. Det är en jätteutmaning för en del butiker.

Rättad: I en tidigare version angavs fel tidsrymd för hur ofta Svensk Handels rapport görs.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons