A-
A+

Regeringen vill slopa straffrabatt för unga

Justitie­minister Morgan Johansson (S) presenterar nya åtgärder för att bekämpa brott. Arkivbild.
Justitie­minister Morgan Johansson (S) presenterar nya åtgärder för att bekämpa brott. Arkivbild.
BrottTT

Regeringen vill avskaffa straffrabatten för 18–20-åringar vid allvarlig brottslighet. De ska också kunna dömas till livstids fängelse, föreslår regeringen.

En halvmesyr, enligt Moderaterna.

Annons

Annons

Straffreduktionen ska tas bort för 18–20-åringar vid allvarlig brottslighet där minimistraffet är ett års fängelse eller mer. I dag är praxis att en 18-åring får en straffreduktion med 50 procent.

Om man plötsligt fördubblar straffet för en 18-årig rånare, exempelvis, så tror jag att det får en avskräckande effekt, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Han säger att förslaget riktar in sig på brott som begås på ett systematiskt sätt och av personer som har en kriminell livsstil. Därför går gränsen vid fängelse på ett år.

För grova brott

Brott som omfattas av lagförslaget är exempelvis mord, dråp, rån, grov misshandel, våldtäkt och grovt vapenbrott. Det ska även bli möjligt att döma ut livstids fängelse till personer inom den aktuella åldersgruppen.

En 18-20-åring kan vara ledare i en grupp, vilket innebär att om vi tar bort en del av de här individerna, så kan vi i vissa fall bryta spetsen av de här gängstrukturerna, säger Johansson.

TT: Ser du en risk för att ännu yngre kan utnyttjas i gäng om man slopar straffrabatten?

Det är klart det kan finnas en sådan risk men jag tycker inte att det är ett argument för att inte skärpa straff för 18-20-åringar, utan att göra mer för de yngre, säger Johansson och hänvisar till en kommande utredning som bland annat ska titta på att förlänga tiden i sluten ungdomsvård.

Annons

Annons

"Inte på gatorna"

Det politiska trycket på att slopa ungdomsrabatten är hårt. Inte minst efter alla gängrelaterade skjutningar med unga gärningsmän. Hittills har alla partier utom Vänsterpartiet tryckt på för att dagens straffrabatt ska slopas.

Det är en halvmesyr, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.
De allra flesta som begår brott i den här åldersgruppen kommer fortfarande att få en automatisk straffrabatt eftersom den enbart avskaffas för brott över en viss gräns. Vi vill avskaffa straffrabatten helt.

Regeringen har arbetat länge med frågan om slopad ungdomsrabatt. Tidigare förslag har fått hård kritik av tunga remissinstanser, bland annat för att forskningen visar att förmågan till att bedöma konsekvenser av sina handlingar inte är fullt utvecklad förrän en bra bit efter myndighetsåldern. Andra pekar på risken att unga som döms fördjupar kontakter med kriminella inne i fängelset.

Men justitieministern ser ingen sådan risk.

Inte om man jobbar på rätt sätt i Kriminalvården, säger Morgan Johansson.
Men då måste vi ha dem i Kriminalvården och inte ute på gatorna, vilket de ofta är nu på grund av straffreduktionen.

Utreder mängdrabatt

Regeringen tillsätter även en utredning om straffmätning vid flerfaldig brottslighet, eller mängdrabatten som det ofta kallas. Utredningen ska redovisas 2023.

Vi vill ha en skärpt syn på flerfaldig brottslighet för att man ska använda hela straffskalan i större utsträckning.
Jag tror det kan vara viktigt för att bryta kriminella karriärer, säger Morgan Johansson.

Justitieministern förklarar bakgrunden till behovet av att ändå ha en mängdrabatt:

Om man bara skulle stapla brott ovanpå varandra och ge varje brott enskild påföljd skulle det ge orimliga påföljder. Till exempel skulle fem inbrott ge samma straff som en grov våldtäkt. Man måste ta hänsyn till den samlade brottsligheten, säger Morgan Johansson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!