Regeringens förslag: 1 miljard till idrotten

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) under fredagens pressträff med anledning av utökat stöd till kulturen och idrotten.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) under fredagens pressträff med anledning av utökat stöd till kulturen och idrotten.
IdrottTT

Regeringen föreslår ett nytt stödpaket till idrotten på 1 miljard kronor, meddelar kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Kulturen och idrotten måste finnas kvar när den här krisen är över, säger hon.

Annons

Annons

Idrotten har tidigare fått 500 miljoner i ett första krispaket.

Det räcker inte och Riksidrottsförbundet (RF) har under hela sommaren tryckt på för att få ytterligare stöd från regeringen.

När nu förslaget ligger på bordet finns hopp om att mildra den ekonomiska kris som många klubbar och föreningar befinner sig i.

"Det är glädjande och oerhört viktigt för idrottsrörelsen att regeringen i dag presenterar ett förslag till förlängt ekonomiskt stöd som kommer hjälpa idrottsföreningar att fortsatt klara av att bedriva sin verksamhet. Vi hoppas nu på bred politisk enighet kring detta", säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Så sent som på torsdagen bad han finansminister Magdalena Andersson (S) om ett besked i frågan.

Dagen efter meddelade regeringen att idrotten föreslås få 1 miljard kronor i ett nytt stödpaket.

Kulturen och idrotten behöver fortsatt stöd i denna stund. De måste finnas kvar när den här krisen är över, säger Amanda Lind (MP) på en presskonferens.

Hon berättar att Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att tillföra totalt 2,5 miljarder kronor – där kulturen får 1,5 miljarder kronor och idrotten 1 miljard – i ytterligare krisstöd för 2020.

Vi för diskussioner med Centerpartiet och Liberalerna inom ramen för budgetförhandlingarna och vi har gott hopp om att komma överens. Min tro är att Centerpartiet och Liberalerna ser de mycket stora behoven, och att budgetsamtalen snart kommer att utmynna i ett positivt resultat för idrotten och kulturen, säger Amanda Lind.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons