A-
A+

Region Norrbotten: Vi ligger risigt till

De lokala råden i Region Norrbottens län skärps ytterligare sedan smittspridningen har skenat den senaste tiden. Arkivbild.
De lokala råden i Region Norrbottens län skärps ytterligare sedan smittspridningen har skenat den senaste tiden. Arkivbild.
CoronavirusetTT

På grund av den skenande smittspridningen i Norrbotten skärps de lokala råden ytterligare.

Invånarna uppmanas att bara umgås inom hushållet och att avstå från icke-nödvändiga resor.

Folk dör fortfarande i covid-19, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt på fredagens presskonferens.

Annons

Annons

Medan smittspridningen minskar kraftigt runt om i landet går Region Norrbottens län i motsatt riktning. Anders Nystedt beskriver läget som en "unik situation".

Det enkla svaret är förstås att norrbottningarna i allt för stor grad smittar andra eller låter sig själva smittas. Man följer inte de rekommendationer som finns, säger han till TT.

Störst ansvar för den dramatiska ökningen av antalet nya fall i länet lägger han på individen.

Man har inte rätt att smitta andra, det är förbjudet enligt lag. Det är nästan samma tyngd som att köra för fort med bilen, att köra onykter eller att råna en bank, säger han på pressträffen.

"Ni är orsaken"

Ett oförsiktigt leverne orsakar sjukdom, vårdbehov och död, klargör Nystedt.

Den huvudsakliga anledningen till det besvärliga läget i Norrbotten är ungdomarnas beteende, fortsätter han. Smittan sprids på fritiden, i samband med "kalas".

Prata med ungdomarna, de är kloka. Sedan är inte konsekvenstänk en tonårings bästa kvalitet och det ska det inte vara. Man ska vara pigg och glad och galen, men man ska också vara mottaglig för en diskussion. Och just nu är det väldigt viktigt att även ungdomarna drar sitt strå till stacken.
För det är ni ungdomar, som är i sena tonåren och en bit upp i 20-årsåldern, som är den stora orsaken till att vi har så stor smittspridning. Och det kostar jättemycket för hela samhället och för era medmänniskor, fortsätter Nystedt.

Annons

Annons

Skärpta råd

Med anledningen av situationen lägger smittskydd Norrbotten fram skärpta råd för invånarna i länet. De uppmanas bland annat att bara träffa de som måste träffas, inom hushållet eller i arbetslaget. Att avstå från alla icke-nödvändiga resor och att jobba hemifrån om möjligt.

De vässade lokala råden kommer att gälla i 14 dagar, fram till 13 juni – och de gäller alla, betonar Nystedt.

Gör vi på det här viset, kära norrbottningar, då kommer vi kommer att hamna på samma spår som resten av Sverige. Jag hoppas att alla hjälper till, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!