Region Stockholm: Kan ses till sommaren

-
CoronavirusetTT

Region Stockholm har återigen gått upp i stabsläge för att stärka ledning av hälso- och sjukvården.

Fler virussjuka behöver intensivvård och smittspridningen tilltar.

Avstå från besök på äldreboenden, råder regionen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Dödstalet för virussjukdomen covid-19 är nu uppe i 2 565 i Region Stockholm. På en vecka har 70 tillkommit.

Antalet avlidna ser inte ut att minska, utan tvärtom, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en videosänd pressträff.

Från klockan 17 på torsdagen återgick regionen till det stabsläge som fanns tidigare i år. Därmed införs också en Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL).

Detta underlättar snabba beslut, säger Björn Eriksson.

Berätta om det

På sjukhusen vårdas 620 patienter för covid-19, varav 46 får intensivvård.

Vårdtiden är kortare än i våras, vilket Björn Eriksson bland annat tillskriver vårdpersonalens ökade kunskaper om sjukdomen.

Men han varnar för att behovet av intensivvård väntas öka och bönfaller invånarna i regionen att inte släppa på disciplinen så att smittkedjorna kan brytas, att i högsta möjliga mån undvika att träffa personer som inte bor i det egna hushållet.

Jag ber alla som haft sjukdomen och vårdpersonalen att berätta för andra om den här obarmhärtiga sjukdomen, för att få dem att lyssna på myndigheternas råd och rekommendationer, säger Björn Eriksson.

Annons

Annons

Ringa de äldre

I regionen finns cirka 400 särskilda boenden för äldre (säbo). Smittan grasserar nu på 60 av dem. För fyra veckor sedan var siffran 13.

Vi rekommenderar människor att avstå från besök på säbo. Håll kontakten med de äldre via telefon eller digitalt, säger tillförordnad smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Regionen utvidgar smittspårningen bland annat genom att förstärka smittspårningsteamen, förlänga möjligheten till sjukvård i hemmet, sätta in fler jourläkarbilar för akuta besök och snabba upp provsvaren.

Ses i sommar?

I samråd med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen förlängs regionens lokala allmänna råd till den 13 december.

Det betyder att invånarna ombeds avstå från till exempel fester, bröllop, dop, kurser.

Även bortom lucia ser det mörkt ut för socialt umgänge. Årets normalt mest intensiva helg för släktträffar blir högst sannolikt en avslagen historia.

Som det ser ut måste vi ställa oss in på en annorlunda jul och undvika att träffa dem som inte bor i det egna hushållet, säger Björn Eriksson.

Hans tips är att man får planera att ses längre fram:

Det kanske kan bli till sommaren. Men det är ju bra att ha något att se fram mot.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons