A-
A+

Regiondirektör lämnar efter avgångskraven

Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson meddelar att hon lämnar sitt uppdrag efter avgångskravet. Arkivbild.
Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson meddelar att hon lämnar sitt uppdrag efter avgångskravet. Arkivbild.
SjukvårdTT

Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson meddelar att hon lämnar sitt uppdrag efter allvarlig kritik.

Hon har samtidigt fått ett nytt uppdrag inom regionen.

Annons

Annons

På måndagskvällen riktade mer än 170 läkare vid Sunderby sjukhus i Luleå skarp kritik mot regionen och krävde direktörens avgång i ett öppet brev. De hävdar att personalsituationen vid sjukhuset är så illa att det går ut över patienterna.

För några dagar sedan sade Norrbottens läkarförening upp sitt samverkansavtal med Region Norrbotten, med anledning av att man saknar förtroende för regiondirektören.

Under förmiddagen meddelade Region Norrbotten att regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson bett att få lämna sitt uppdrag.

Ledde omorganisation

Vid en presskonferens vid lunchtid på tisdagen visade de tre regionråden i Region Norrbotten sitt stöd för den avgående regiondirektören och gav henne beröm för en större omorganisation som hon lett.

Hon har gjort det på ett utmärkt sätt. Sedan tycker jag att det är tråkigt att det blivit på det här viset, att det blivit krav på hennes avgång. Man har målat ut henne som att hon gjort ett dåligt jobb, vilket är fullständigt falsk information, säger regiondirektören Nils-Olov Lindfors (C).

Regiondirektören Linda Frohm (M) sade att det Anna-Stina Nordmark Nilsson haft ett "uppdrag som är tufft men också väldigt, väldigt viktigt för hela vår region".

Vi är djupt imponerade och jättetacksamma för att vi haft henne vid rodret under det arbetet, säger Frohm.

Annons

Annons

Kommande satsning

Regionrådet Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, berättade om en kommande satsning.

Vi har gemensamt i alla fall i dag beslutat att, just med tanke på vårdplatserna på Sunderby sjukhus, satsa ytterligare 20 miljoner kronor för att hantera den frågan.

Han gick inte in på hur det arbetet ska gå till.

Det är inte lätt att få personal, oavsett om man satsar väldigt mycket pengar. Men för att i någon mån kunna möta upp IVO och säkerställa den platstillgången så har vi beslutat att göra det.

Erbjöds nytt uppdrag

Anna-Stina Nordmark Nilsson kommer att sitta kvar som regiondirektör till en tillförordnad regiondirektör är på plats. Hon har erbjudits uppdraget som huvudansvarig för förhandlingarna med LKAB och ansvarig för processen inför byggnationen av Kiruna nya sjukhus. Detta meddelades under presskonferensen.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel dag för publiceringen av det öppna brevet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.