A-
A+

Regissör sparkas efter "rasistisk" kommentar

Peter Konwitschny. Arkivbild.
Peter Konwitschny. Arkivbild.
TeaterTT

Annons

Annons

Den tyske stjärnregissören Peter Konwitschny sparkas från sitt uppdrag på Staatsoper i Nürnberg, uppger flera tyska medier. Orsaken anges vara att han uttryckt sig rasistiskt mot en svart sångerska.

76-årige Konwitschny regisserade Guiseppe Verdis "Trubaduren" när han under en repetition ska ha kränkt en av medlemmarna i kören. Själv förklarar han sig i en intervju med BR med att kvinnan ryggat tillbaka och tittat bort när man övat med ett vapen på scenen och att han velat förklara för henne att det inte var trovärdigt i situationen.

Då lade jag till: Det är som i Afrika, om ett lejon kommer mot dig, så kan du inte heller titta bort. Det var det. Nästa dag fick jag ett mejl som påstod att jag hade uppfört mig på ett "rasistiskt sätt", säger regissören.

Det är inte första gången den internationellt uppmärksammade regissören hamnar i blåsväder. 2018 bröt Göteborgsoperan ett samarbete med honom efter ett bråk under en repetition.

Regissören agerade på ett sätt som var över gränsen för vad som är premiärnerver, sade operans pressansvariga Marie Branner då till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.