A-
A+

Reinfeldt: "Hör inte hemma i fotbollen 2023"

Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, under pressträffen i Boden.
Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, under pressträffen i Boden.
FotbollTT

Ordföranden i Svenska fotbollförbundet, Fredrik Reinfeldt, såg prisutdelningen i VM då hans spanske motsvarighet kysste en VM-spelare på munnen.

Jag såg att han lyfte spelare, redan där tänkte jag att det är fel, så där ska man inte bete sig, säger Reinfeldt.

Annons

Givetvis fördömer Fredrik Reinfeldt det som Luis Rubiales gjorde efter VM-finalen då han kysste Jenni Hermoso på munnen. Något som Hermoso beskriver som ett övergrepp, men som Rubiales menar skedde i samförstånd.

Jag såg inte det som tv-bilder sedan visade. Men det är klart att jag är väldigt förvånad och förstår att tjejerna känner sig obekväma, säger Reinfeldt under en presskonferens i Boden.
Det är helt oacceptabelt.

Reinfeldt var på fredagskvällen på plats i Boden där Piteå och Rosengård skulle spela en damallsvensk match inför storpublik, och inför matchen pratade han om den händelse som överskuggat Spaniens VM-guldfirande.

"Vad kan förstöra det?"

Den svenska fotbollsordföranden satt på läktaren i Sydney och såg finalen mellan Spanien och England som Spanien vann med 1–0.

Det var 75 000 och förmodligen en av de mest kvalitativa matcher vi har sett överhuvudtaget. Jag tänkte vilken kröning på en fantastisk VM-turnering. Vad kan förstöra det? Många kvinnor tänkte nog en man som kliver in och försöker ta en del av glansen, det är förstås inte acceptabelt, säger Reinfeldt.
Låt inte det skymma sikten av det vi såg, världsfotboll på högsta nivå. Det är bara beklagligt att det skyms av det som skedde.

Reinfeldt säger att det viktigt för alla tjejer som spelar fotboll att de öppet kunde se vad Rubiales gjorde och hur omvärlden sedan reagerade på det.

Att de ser tydligheten som alla markerat, att det här inte hör hemma i fotbollen 2023.

Kramade Gerhardsson

Förbundsbasen säger att han inte kommer att agera på något sätt angående just den här händelsen.

Det är viktigt att komma ihåg att det är Fifas VM och de har reagerat, det välkomnar vi. Sedan finns naturligtvis reaktioner i Spanien och det har vi inte sett slutet på. Det är de som ska hantera det, vi markerar med kommentarer av olika slag, säger Reinfeldt.

Internationella fotbollsförbundet Fifa har stängt av Rubiales i tre månader under utredning och spanjoren riskerar avstängning i flera år.

Även Fredrik Reinfeldt tackade sina landslagsspelare efter bronsmatchen, som Sverige vann över Japan. Men utan att vara närgången.

Den hjärtligaste kramen gav jag till Peter Gerhardsson (förbundskaptenen). Det känns bra.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.