A-
A+

Rekord-Axelina: "Himla skön känsla"

Kulstötaren Axelina Johansson har stött ett nytt svenskt rekord i kula. Arkivbild.
Kulstötaren Axelina Johansson har stött ett nytt svenskt rekord i kula. Arkivbild.
FriidrottTT

19,54. Så lyder det nya svenska rekordet i kula som sattes av kulstötaren Axelina Johansson under en collegetävling i USA under natten mot söndag.

Annons

Stöten kom i sista omgången i Big Ten Championships i Bloomington, Indiana, USA. Det nya rekordet är tolv centimeter längre än Fanny Roos tidigare svenska rekord på 19,42 från förra året.

Tävlingen kändes bra! Jag öppnade med 19,37, superlätt. Tredje stöten mätte 19,29 men den missade jag i avslutet, så jag visste att om jag bara höll tekniken så skulle det flyga långt, säger Axelina Johansson till Svenska Friidrottsförbundets sajt.

Och i den sjätte stöten fick hon allt att stämma.

Då kunde jag kombinera bra teknik med mycket adrenalin och då bara stack kulan. Det är en sån himla skön känsla när man känner att det är en lång stöt. Det känns så lätt! När kulan landade såg jag att det var långt och blev superglad!

Stöten är den näst längsta i världen hittills i år och den tredje längsta stöten i den amerikanska collegesportens historia, enligt Svenska Friidrottsförbundet.

Redan i slutet av april putsade hon sitt eget personbästa, då hon stötte 18,72 meter i en internationell tävling i Des Moines, USA. I vintras satte hon även svenskt inomhusrekord, då hon stötte 19,30 i en annan tävling i USA.

Världsrekordet i kula för damer har varit samma i över 35 år. Det ligger på 22,63 meter och innehas av Natalja Lisovskaja, som då tävlade för Sovjetunionen. Det sattes i Moskva 7 juni 1987.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.