Rekordmånga amerikaner har röstat i Sverige

Democrats Abroad i Sverige demonstrerar i Stockholm efter att Donald Trump tillträtt som president. Arkivbild.
Democrats Abroad i Sverige demonstrerar i Stockholm efter att Donald Trump tillträtt som president. Arkivbild.
USA-valetTT

Mer än dubbelt så många amerikaner bosatta i Sverige har röstat i det amerikanska presidentvalet jämfört med 2016 års val.

Många känner att det här valet är det viktigaste under vår livstid. Det är mycket som står på spel, säger Alex Lange, ordförande för Democrats Abroad i Sverige.

Annons

Annons

I valet 2016 röstade 2 772 amerikaner med hjälp av Democrats Abroad i Sverige. I år har intresset bland väljarna ökat explosionsartat – drygt 6 000 utlandsamerikaner har beställt valsedlar via organisationen och lagt sina röster.

Att Trump vann förra valet var en stor chock för många, det har påverkat människor. De känner att det är extremt viktigt att ersätta honom med någon som kan ena landet, säger han.

Partiorganisationens volontärer har arbetat hårt för att nå de amerikaner som bor i Sverige och förmå dem att rösta på den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden.

I Sverige bor drygt 22 800 personer som är födda i USA enligt Statistiska centralbyrån. Men det totala antalet amerikanska medborgare i Sverige är högre, uppskattningsvis 40 000, enligt Alex Lange.

6 000 röster skulle då motsvara 15 procent av av utlandsamerikanerna, mer än det totala valdeltagandet som brukar ligga på runt 10 procent.

Vi kan vara säkra på att det här är ett rekordår där valdeltagandet är högre än någonsin, säger Lange.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons