A-
A+

Rekordmånga långtidsarbetslösa: "Allvarligt"

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i samband med att regeringen presenterade sin nya arbetsmiljöstrategi i februari.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i samband med att regeringen presenterade sin nya arbetsmiljöstrategi i februari.
EkonomiTT

Antalet personer som har varit arbetslösa i mer än tolv månader är nu 180 000.

Det är den högsta siffran någonsin, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

Det är ett allvarligt läge, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Annons

Annons

Utvecklingen på arbetsmarknaden under pandemin är oroande, enligt Arbetsförmedlingen. Stödåtgärderna har haft effekt men långtidsarbetslösheten beskrivs som ett otäckt orosmoln.

Månadssiffror för februari i år visar på att arbetslösheten ligger på 8,7 procent. Visserligen lägre än då det var som värst i juli fjol, då 9,2 procent gick utan jobb, men ändå en hög siffra.

För ungdomar ligger arbetslösheten nu på 11,6 procent.

Dyster prognos

Men det är långtidsarbetslösheten som riskerar att bita sig fast i många år, och Arbetsförmedlingen ser oroande tecken på att den kommer att öka. De som har gått utan jobb i mer än tolv månader är nu 180 000 personer.

Prognosen från i julas tyder på att långtidsarbetslösheten kommer att öka till 200 000 under 2021.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ser allvarligt på situationen.

Det är ett allvarligt läge, och ett osäkert läge med tanke på att vi befinner oss i en smittspridning. Under våren hade vi en exceptionellt hög nivå av varsel som bidrar till det läge vi befinner oss i nu, säger hon till TT.

Trots det prekära läget är hon glad över de åtgärder regeringen har satt in.

Vi jobbade mer eller mindre dygnet runt i början av året för att få till olika stöd och reformer. Årets budget innebär historiska satsningar på bland annat arbetsmarknaden. Bedömningen är att det kommer leda till ungefär 75 000 nya jobb.

Annons

Annons

Oppositionen: "Ett svek"

Alla är dock långt ifrån lika optimistiska över åtgärderna.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är en av de som anser att regeringens insatser inte varit tillräckliga.

Nu är de som är långtidsarbetslösa fler än antalet som bor i Linköping, det är ett enormt svek från regeringen – de här personerna har passiviserats och glömts bort, säger hon.

Elisabeth Svantesson utvecklar sedan vad hon menar är det som utgör sveket:

Innan pandemin så använde man inte de verktyg som faktiskt finns för att aktivera människor – det handlar om praktik, som minskat kraftigt; nystartsjobben, som vi vet fungerar väl och som har halverats sedan 2014.

Moderaterna har föreslagit en rad åtgärder som man i stället skulle vilja se för att komma till bukt med problemet.

Det viktiga är att människor får vara aktiva, annars kommer man ha svårt att komma tillbaka. Vi har därför bland annat föreslagit en jobbpremie så att man får behålla betydligt mer av sin lön när man varit långtidsarbetslös, berättar Elisabeth Svantesson.

Ministern hoppfull

När Eva Nordmark får höra kritiken blir hon inte förvånad.

Det hör till oppositionens roll att peka och kritisera. Jag vill understryka att den här regeringen verkligen inte är passiv – vi gör enormt stora satsningar på just arbetsmarknadspolitiken. Vi tillför en miljard till arbetsförmedlingen och två miljarder till matchningstjänster.

TT: Men helt nöjd kan du väl inte vara med tanke på dagens höga arbetslöshet?

Jag kommer aldrig att vara nöjd, som arbetsmarknadsminister så vill jag se till att människor har ett arbete, det är min huvudprioritet. Däremot är jag stolt över de kraftfulla åtgärder som regeringen vidtagit, och vi kommer att vidta fler om det behövs.

TT: När skulle det i så fall bli aktuellt?

Vi är mitt i en pandemi och restriktionerna påverkar så klart jobben, och hur snabbt vi kan få vaccinerna på plats och trycka tillbaka smittan påverkar arbetsmarknaden. Jag utesluter därför inte fler åtgärder.

TT: Hur känner du när du tänker på det kommande året?

Det är tufft just nu men jag är hoppfull. Det kommer att komma en dag då vi kan lätta på restriktionerna, till exempel när det gäller restauranger och evenemang, då kommer många jobb komma tillbaka. Jag känner att framtiden är ljus och att vi ska klara det här tillsammans.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!