Rekordmånga samtal till Bris under sommaren

Samtal till Bris om nedstämdhet har ökat med 125 procent jämfört med förra sommaren. Arkivbild.
Samtal till Bris om nedstämdhet har ökat med 125 procent jämfört med förra sommaren. Arkivbild.
BarnTT

Aldrig tidigare har Bris fått så många samtal ett sommarlov som i år.

Det som har varit speciellt den här sommaren är samtal om nedstämdhet, de har ökat med 125 procent jämfört med förra året, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Annons

Annons

Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog säger att 2020 är ett ovanligt tufft år för många barn. Arkivbild.
Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog säger att 2020 är ett ovanligt tufft år för många barn. Arkivbild.

Totalt har kontakterna till Bris via chatt, mejl och telefon ökat med 37 procent jämfört med förra sommarlovet. Organisationen brukar under sommaren se en ökning av samtal om familjekonflikter, som en följd av att många tillbringar tid med familjen under lovet.

Det här såg vi en ganska tydlig ökning av redan under våren i och med corona, man var hemma i större utsträckning. Det gäller även samtal om våld och utsatthet, säger Magnus Jägerskog.

Ytterligare en anledning till ökningen är att Bris sedan i våras haft ökad kapacitet tack vare fler kuratorer och utökade öppettider, för att kunna hjälpa fler barn under pandemin.

"Ovanligt tufft år"

Det som har varit speciellt den här sommaren är samtal om nedstämdhet, de har ökat med 125 procent jämfört med förra året, säger Magnus Jägerskog.

Enligt Magnus Jägerskog kan nedstämdheten handla om oro för framtiden, bland annat kopplat till coronapandemin, eller mer specifika händelser i barnens liv. Det kan även ha koppling till familjekonflikter.

Jag vill betona att det är många barn som mår dåligt och det är ett ovanligt tufft år för många barn. Det är viktigt att vuxna är uppmärksamma på hur barn mår, visar att det finns vuxna som är trygga och att det finns stöd.

Flera ideella organisationer har, som en konsekvens av pandemin, fått försämrade ekonomiska förutsättningar. Bland annat barnrättsorganisationen Majblomman, som i år samlade in 10,6 miljoner att jämföra med 67 miljoner året innan.

Annons

Annons

Högt tryck även i höst

Men Bris har under året fått ytterligare ekonomiska resurser av både privata aktörer, näringsliv och det offentliga.

Det är många som har bidragit till Bris, vilket vi är tacksamma för, det gör skillnad. Vi ser samtidigt att ytterligare resurser behövs på lång sikt för att vi ska kunna möta det stödbehov som finns, säger Jägerskog.

Han tror att de många av de problem som barn vittnat om under våren och sommaren, som familjekonflikter och nedstämdhet, kommer att fortsätta att vara aktuella framöver.

Vi tror att det kommer vara ett fortsatt högt tryck även under hösten.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons