A-
A+

Rekordpris för Elvis svenskbyggda gitarr

Elvis Presley med sin berömda Hagström-gitarr på skivomslaget till albumet 'From Elvis in Memphis' som kom 1969. Pressbild.
Elvis Presley med sin berömda Hagström-gitarr på skivomslaget till albumet "From Elvis in Memphis" som kom 1969. Pressbild.
NöjeTT

Den dyraste svenska gitarr som någonsin sålts på auktion. Det blev resultatet när Elvis Presleys svensktillverkade Hagström-gitarr gick under klubban i USA.

Annons

Annons

Gitarren – en röd Hagström Viking II, även kallad Viking Deluxe – tillverkades på Hagströms fabrik i Älvdalen i januari 1968 och exporterades sedan till USA där den användes av Elvis Presley i en tv-show i december samma år.

När den på lördagen såldes på auktion i USA klubbades priset till 500 000 dollar plus provision, vilket motsvarar drygt 5 miljoner svenska kronor.

Jag är inte alls förvånad, jag hade nog trott att den till och med skulle kunna gå för mer, säger författaren och journalisten Mikael Jansson, som bland annat skrivit tre böcker om det svenska musikföretaget Hagström.

Elvis Presley är fortfarande en av världens mest ikoniska artister fast det är mer än 40 år sedan han gick bort. Och bilden på Elvis med den röda Hagström-gitarren är en av de mest publicerade på allt från skivomslag och tröjor till kaffemuggar och frimärken.

Det är bilden som alla har sett. Jag brukar säga att den är jämförbar med klänningen som Marilyn Monroe bar i filmen "The seven year itch" ("Flickan ovanpå"), säger Mikael Jansson.

Instrumentet tillhörde egentligen studiomusikern Al Casey som medverkade på många amerikanska artisters skivinspelningar under 1960- och 1970-talen. Casey ombads låna ut gitarren till Elvis under inspelningen eftersom bildproducenten tyckte att dess röda färg passade bra mot dekoren och Elvis svarta skinnkläder.

Hagström grundades i Älvdalen på 1920-talet. Nu för tiden är bolaget svenskt-tyskt med tillverkning i Kina. Men varumärket är fortfarande i familjen Hagströms ägo.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!