A-
A+

Rekordstor brittisk smittspridning

Den brittiske premiärministern Boris Johnson försvarade sin regerings virustaktik på onsdagskvällen.
Den brittiske premiärministern Boris Johnson försvarade sin regerings virustaktik på onsdagskvällen.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

Den dagliga smittspridningen av coronavirus i Storbritannien har aldrig varit så stor – över 78 000. Det tidigare rekordet på drygt 68 000 är från januari, rapporterar BBC.

Annons

Annons

Premiärminister Boris Johnson på väg att lämna ännu ett kärvt covidbesked.
Premiärminister Boris Johnson på väg att lämna ännu ett kärvt covidbesked.

Antalet smittade med virusvarianten omikron har ökat med 4 671 till totalt 10 017, enligt mediebolaget.

Premiärminister Boris Johnson höll på onsdagskvällen en pressträff med anledning av covidläget i landet, ett tema som ledde till revolt i parlamentet dagen före då 99 konservativa ledamöter röstade emot regeringens nya restriktioner.

Johnsons förslag gick förvisso igenom tack vare stöd från socialdemokratiska Labour. Men allt mer ifrågasätts om han har kontroll över situationen.

Försvarar taktiken

Premiärministerns omdöme är redan ifrågasatt efter ett osammanhängande tal i november i vilket han citerade Lenin, brummade som en bil, jämförde sig själv med Moses och höll en lång utläggning om barnprogramsfiguren Greta Gris.

Men på pressträffen gick han på offensiv och förnekade att restriktionerna inte kränker människor personliga integritet:

Jag tror att vår ansats är balanserad och proportionerlig och rätt för landet.

Han lovade att skynda på med ett ambitiöst boosterprogram för att bromsa spridning av omikron. Fast ytterligare restriktioner (än de redan aviserade) är inte aktuella.

Jag kommer inte att ändra vår politik, slog Johnson fast med skylten "get boosted now" på sitt podium, en uppmaning till allmänheten att fortsätta vaccinera sig.

Annons

Annons

Bistert budskap

Även Storbritanniens högste medicinskt ansvarige under pandemin, professor Chris Whitty, framträdde. Hans bistra budskap var att folk måste vänta sig fler smittorekord under de kommande veckorna.

Spridningen i England av omikron har beskrivits som ohämmad.

Det sprider sig sanslöst snabbt, på ett sätt vi aldrig tidigare sett, en fördubbling sker varannan till var tredje dag, sade hälsominister Sajid Javid till brittiska medier i måndags.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.