Renovera och ladda om – EU:s plan för coronastöd

Valdis Dombrovskis är en av EU-kommissionens tre överordnade viceordföranden. Arkivfoto.
Valdis Dombrovskis är en av EU-kommissionens tre överordnade viceordföranden. Arkivfoto.
EUBryssel, TT:s korrespondent

Renovera mera är ett av ledorden när EU-kommissionen nu lägger fram sitt förslag om vad medlemsländerna borde göra med sitt coronastöd.

Sju områden förs fram som särskilt önskvärda för miljardbidragen.

Annons

Annons

Den så kallade Faciliteten för återhämtning och resiliens – på engelska förkortad till RRF – är huvudnummer i det ekonomiska coronastöd som EU-ländernas stats- och regeringschefer enades om i somras.

Här ska 360 miljarder euro i lån och 312,5 miljarder i rena bidrag finnas tillgängliga för de 27 medlemsländerna till olika insatser för att få ny fart på ekonomin.

För att få ut pengar behöver länderna emellertid först meddela kommissionen vad man tänker använda dem till – och där finns nu en stark maning från Bryssel om vad som borde prioriteras.

"Vi föreslår sju flaggskeppsinitiativ för att främja den gröna och digitala återhämtningen och investera i mänskligt kapital", heter det i ett uttalande från Valdis Dombrovskis, viceordförande med övergripande ekonomiskt ansvar i kommissionen.

Bland områdena ingår satsningar på att renovera både allmänna och privata byggnader för att få till en bättre energieffektivitet, främja "smarta" och hållbara transporter och laddningsstationer och öka digitaliseringen inom offentliga sektorn.

EU-kommissionen hoppas få snabba klartecken från såväl EU-länderna som EU-parlamentet för att få igång RRF redan från den 1 januari.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons