Rensat viltkött innehöll blyrester

Jägare och vilthanteringsanläggningar ska följa reglerna för hur viltkött ska skottrensas vid användning av blyammunition. Men trots detta har Livsmedelsverket hittat bly i köttet. Arkivbild.
Jägare och vilthanteringsanläggningar ska följa reglerna för hur viltkött ska skottrensas vid användning av blyammunition. Men trots detta har Livsmedelsverket hittat bly i köttet. Arkivbild.
JaktTT

En tredjedel av viltfärsen som Livsmedelsverket tagit prover på innehöll höga halter bly från ammunition.

Det är naturligtvis allvarligt, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på Jägareförbundet.

Annons

Annons

Det finns inget gränsvärde för hur mycket bly det får finnas i viltkött, men däremot finns det för nötkött – och ämnet kan vara giftigt oavsett hur man får i sig det.

Därför finns det tydliga regler för hur vilt som skjutits med blyammunition ska hanteras. Men en undersökning från Livsmedelsverket visar att en tredjedel av viltköttet innehåller bly – trots att det kommit från vilthanteringsanläggningar som ska följa reglerna kring korrekt skottrensning.

"Använd blyfri ammunition"

"Vid jakt bör jägare därför i första hand använda blyfri ammunition", säger Arja Helena Kautto, senior veterinärinspektör, i anslutning till rapporten på Livsmedelsverkets hemsida.

Men allt bly försvinner om man följer rutinerna för en korrekt skottrensning, säger Magnus Rydholm.

Att det finns bly kvar beror på att man inte har följt rekommendationerna. Det är naturligtvis allvarligt, det ska både jägare och vilthanteringsanläggningar göra. Det är speciellt viktigt eftersom viltkött är en sådan fantastisk och hållbar råvara i stort, säger han.

Annons

Annons

"Brist på kunskap"

Han motsätter sig heller inte den blyfria ammunitionen, som enligt honom både är lättillgänglig och enkel att använda.

Att man använder blyammunition kan ha med tradition eller brist på kunskap att göra, för det funkar lika bra med blyfri. Men till vissa vapen finns det inte blyfria alternativ, säger han.

100 prover på malet kött från älg och vilt har inkluderats i undersökningen. 36 procent innehöll bly, medan 15 procent av dessa innehöll blyhalter över gränsvärdena för bly i nötkött.

Bly kan i höga halter skada nervsystemet. Ämnet är framförallt farligt för foster och små barn, som kan få fördröjd utveckling, lägre IQ och beteendestörningar, enligt Livsmedelsverket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons