A-
A+

Resa från Afghanistan säkrad åt lokalanställda

Utrikesminister Ann Linde (S) uppger att lokalanställda afghaner i Kabul nu lyckats ta sig in på flygplatsen. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) uppger att lokalanställda afghaner i Kabul nu lyckats ta sig in på flygplatsen. Arkivbild.
AfghanistanTT

Sveriges lokalanställda personal samt deras familjer har tagits in på Kabuls flygplats, uppger utrikesminister Ann Linde på Twitter.

Man har även säkrat plats för att de tillsammans med andra afghaner som tidigare hjälpt Sverige ska utrymmas de närmaste dagarna.

Annons

Annons

"Utrikesdepartementets personal på Kabuls flygplats har lyckats få in lokalanställda med familj på flygplatsen. Även svenska medborgare evakueras. Situationen är fortsatt mycket svår vid flygplatsen. I nära samarbete med andra länder fortsätter det intensiva evakueringsarbetet", skriver Linde.

Under lördagskvällen skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT:

"UD har ordnat tillräckligt med platser för utresa de närmaste dagarna för lokalanställda och deras familjer, afghanska medborgare som arbetat för svenska Försvarsmakten före 2014 och svenskar som fortfarande befinner sig i Afghanistan. Fortsatt skapar situationen i Kabul och runt flygplatsen stora utmaningar."

När Sveriges utsända personal evakuerades från ambassaden i Kabul i söndags blev de lokalanställda afghanerna kvar.

Utrikesdepartementet (UD) har tidigare inte velat ange hur många de är, men Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik uppger att han fått en lista med 41 lokalanställda på ambassaden.

Norrmän lämnat

De och deras familjer står nu närmast på tur att flygas ut från Afghanistan. Om samtliga 41 med familjer har tagit sig in på flygplatsen i Kabul framgår inte av UD:s uppgifter.

Norska NTB uppger att ett norskt flygplan med norrmän, lokalt anställda afghaner samt andra länders medborgare landat i Oslo på lördagen.

På svenska UD vill man inte kommentera om det var några svenska medborgare ombord på det planet.

UD har tidigare uppmanat människor som står på den så kallade svensklistan, som bett om hjälp att lämna landet, att bege sig till flygplatsen. Något som för många är mycket svårt.

Annons

Annons

Stora svårigheter

"Fortsatt råder stora svårigheter med att ta sig till flygplatsen och genom grindarna. Alla länder upplever detta problem och vi arbetar med möjliga lösningar på flygplatsen i samarbete med andra länder.", twittrade Ann Linde på fredagen.

Vidare skriver UD:s presstjänst att samtliga cirka 400 namn som anmält sig på den så kallade svensklistan över personer i Afghanistan kontaktats via sms på fredagen.

"UD har också ett särskilt kristelefonnummer för nödställda svenskar i Afghanistan. På ambassadens hemsida på Sweden Abroad finns ytterligare information för nödställda svenskar som befinner sig i Afghanistan", skriver presstjänsten.

Vidare påminner den om att UD avrått från alla resor till Afghanistan sedan 2006 och att alla svenskar i landet den 5 augusti uppmanades att lämna landet.

Två Herculesflygplan

Försvarsmakten uppgav på fredagskvällen att ett "andra transportflygplan av modellen TP 84 Hercules har nu lyft för insats i Afghanistan".

Syftet är att stödja "Migrationsverket och svenska ambassaden i Kabul att evakuera svenska medborgare och tidigare lokalanställda ut ur Afghanistan", enligt försvaret.

Sedan tidigare finns ytterligare ett Herculesplan på plats i regionen, berett att flyga in till Kabuls internationella flygplats, skriver Försvarsmakten.

Vi åker till en flygplats någonstans i närheten. Det ena planet är på väg ner nu, det andra är i området. Det är en pågående operation, sade Henrik Lundqvist Rådmark vid Försvarsmaktens kommunikationsavdelning, till TT på fredagen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!