A-
A+

Reseaktier vinnare när Kina öppnar igen

Tokyobörsen stängde uppåt efter Kinas besked om ytterligare covid-lättnader.
Tokyobörsen stängde uppåt efter Kinas besked om ytterligare covid-lättnader.
EkonomiTT-AFP

Nya covid-lättnader i Kina ger en viss uppgång på de ledande asiatiska börserna. Reserelaterade aktier tillhör dem som lyfter allra mest.

Annons

Annons

Kina fortsätter att göra kraftiga kursändringar när det gäller landets covid-policy. Dagens besked att landet från och med 8 januari slopar karantänskraven vid resor till Kina välkomnas med glädje och lättnad från befolkningen.

På de asiatiska börserna gav det också en positiv effekt, dock relativt måttlig sådan. Tokyobörsens båda två index lyfte under dagens handel varav det breda Topix-index stängde upp 0,4 procent.

En tydlig uppgång syntes dock bland företag som kan tänkas gynnas av kinesisk turism till landet. Företaget Takashimaya som driver en kedja med lyxvaruhus rusade 7,1 procent medan Fast Retailing med klädjätten Uniqlo lyfte 2,0 procent.

Viktig sektor

I Shanghai var kompositindex upp 1,0 procent i sluthandeln medan Kospi-index i Seoul hade stigit 0,7 procent.

Just resesektorn är extremt viktig för såväl inhemska företag kopplad till turism som angränsande länder till Kina.

2019 – före pandemins utbrott – skedde 670 miljoner internationella resor till och från Kina. Förra året handlade det i stället om 128 miljoner, rapporterar CNBC och hänvisar till statistik från landets immigrationsmyndighet.

Beskedet kommer nu också strax innan det kinesiska nyåret inleds i januari, av tradition en av de mest reseintensiva perioderna under året i landet.

Även om det nu sker en radikal förändring när det gäller Kina så är det inte säkert att reseindustrin hinner anpassa sig lika snabbt, bedömer Michael Hart, ordförande för USA:s handelskammare i Kina.

Bara för att gränserna öppnas betyder det inte att resandet kommer att studsa tillbaka omedelbart. Jag tror inte att amerikanska eller andra internationella flygbolag kommer att gå till normalläge omedelbart för de flygplanen trafikerar andra rutter numera, säger han till CNBC.

Annons

Annons

Stigande dödstal

Smittspridningen i Kina bedöms rusa och dödstalen stiga då en äldre generation i Kina inte alls har uppnått den vaccinations grad som i många andra länder. Även det avspeglas nu på aktiemarknaden. Fu Shou Yuan International Group, en av Kinas ledande begravningsföretag, har de senaste två månaderna rusat 80 procent på Hongkongbörsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.