A-
A+

Resekaos i Dover - brexit får skulden

Bilköer vid hamnen i Dover när många familjer åker på semester sedan sommarloven i England och Wales börjat.
Bilköer vid hamnen i Dover när många familjer åker på semester sedan sommarloven i England och Wales börjat.
EUTT-AFP

Tusentals semesterlediga brittiska familjer har fastnat i köer i hamnen i Dover, i väntan på att resa över Engelska kanalen till Frankrike. Fackföreningar, hamntjänstemän och franska myndigheter skyller köerna på brexit.

Annons

Annons

Somliga resenärer har fått köa i sex timmar eller mer för att komma ombord på färjan. På lördagsmorgonen väntade dessutom uppskattningsvis 3 000 långtradare på sin tur. Köerna ringlar i flera kilometer genom samhället Dover.

Storbritanniens nuvarande utrikesminister Liz Truss lägger skulden enbart på fransmännen, som hon anser inte har bemannat gränsen med tillräckligt med personal.

Tjänstemän på båda sidor av kanalen förnekar dock att underbemanning skulle vara orsaken. Gränskontroller och extra pappersarbete för frakttrafiken återinfördes när Storbritannien i fjol lämnade EU, och fri rörlighet för människor och varor hindrades.

Postcovidtest för brexit

Köer av långtradare har setts då och då i Dover efter det, men för första gången i sommar kan människor resa fritt utan covidrestriktioner efter pandemin. Det ställer situationen på sin spets.

Den franska parlamentarikern Pierre-Henri Dumont, i vars valkrets Calais på franska sidan ingår, kallar resekaoset en följd av brexit.

Vi måste göra fler kontroller än tidigare, säger Dumont till BBC.

Annons

Annons

Dubbla kontroller

Hamnchefen i Dover, Doug Bannister, har tidigare beskyllt fransmännen för otillräcklig bemanning men håller nu med om att brexit lett till längre "transaktionstider". Även tull- och gränsarbetarfacket anser att köerna är ett "förutsägbart resultat" av brexit.

Det är nu det valt att slå till, säger Lucy Moreton från ISU-facket.

Passagerare måste gå igenom både den brittiska och den franska gränskontrollen innan de får gå ombord på färjan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.