A-
A+

Reser till Moskva för vaccin: "Jag vill leva"

Elena Mudr, som bor i Tyskland, har rest till Moskva för att vaccinera sig mot covid-19.
Elena Mudr, som bor i Tyskland, har rest till Moskva för att vaccinera sig mot covid-19.
RysslandMoskva, TT:s utsända

Bland lyxbutikerna i varuhuset GUM i Moskva köar folk för att vaccinera sig mot covid-19.

För en spruta med Sputnik V krävs ingen tidsbokning – nu flyger ryssar från hela Europa hem till Moskva för att få vaccinet och slippa oron för smitta.

Annons

Annons

Denis Maskalets, bor i Barcelona och har kommit till Moskva för att vaccinera sig mot covid-19.
Denis Maskalets, bor i Barcelona och har kommit till Moskva för att vaccinera sig mot covid-19.
En student från Benin i Västafrika väntar på att få sin andra dos av vaccin.
En student från Benin i Västafrika väntar på att få sin andra dos av vaccin.
Natalja Kuzenkova, chefsläkare på poliklinik nummer 48 i Moskva.
Natalja Kuzenkova, chefsläkare på poliklinik nummer 48 i Moskva.
Igor Michajlo, 63, har precis fått sin första dos av Sputnik V-vaccinet. Efter vaccineringen får man en glass.
Igor Michajlo, 63, har precis fått sin första dos av Sputnik V-vaccinet. Efter vaccineringen får man en glass.
Anton Maltsev, volontärarbetare vid vaccineringspunkten i GUM.
Anton Maltsev, volontärarbetare vid vaccineringspunkten i GUM.

I vanliga fall är det väskor, kläder och andra lyxprodukter från märken som Louis Vuitton, Gucci och Burberry som lockar folk till GUM, beläget alldeles intill Röda torget i Moskva.

Sedan en tid tillbaka kommer många i stället hit för att lägga beslag på en annan exklusiv vara: det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V.

I en lång korridor under ett glastak sitter några personer på bänkar och väntar på sin tur. Vissa är här för första gången, andra har kommit för att få sin andra vaccindos.

Hälsoenkät och läkarsamtal

Den så kallade "vaccineringspunkten" – en tillfällig inrättning utanför det vanliga systemet med vårdcentraler – har öppet för drop in-vaccinationer från klockan 10 på förmiddagen till klockan 20 på kvällen. I Moskva finns ytterligare 16 sådana mottagningar.

Den som vill vaccinera sig fyller i en enkät med några frågor om hälsotillstånd och pratar med en läkare. Sedan får man sin spruta och efteråt ett intyg.

Det är den bästa vaccineringsprocessen i världen, säger Denis Maskalets, som har kommit till Moskva från Barcelona just för att vaccinera sig, till TT:s utsända.
Allt går snabbt och smidigt. Det är den enda möjligheten jag har att få sprutan just nu, att kunna träffa släktingar, och umgås som vanligt. Om tre veckor kommer jag till Moskva igen för att få min andra dos.

Annons

Annons

"Vill ha min frihet"

Han är inte den enda ryssen som har rest till Moskva och GUM från ett annat land i jakt på vaccin.

Det gick supersmidigt, inga onödiga frågor ställdes. I Tyskland kan jag inte få vaccinet än. Jag vill leva, jag vill ha min frihet och inte vara en fara för de barn som jag jobbar med, eller för min familj, säger Elena Mudr som jobbar som lärare i Tyskland.

I ett av de fyra väntrummen sitter utländska studenter från Kina och Benin. En kvinna från Ukraina väntar på sin andra dos. För bara några veckor sedan kunde vem som helst få vaccinet, även de som inte är ryska medborgare. Nu har regelverket ändrats och man behöver minst ett uppehållstillstånd.

Hittills har 700 000 personer vaccinerat sig mot covid-19 i Moskva, en stad med tolv miljoner invånare och man vaccinerar mellan 10 000 och 15 000 dagligen. Här råder ingen brist på vaccin.

"Stor erfarenhet"

Vi är väldigt flexibla. Moskva har stor erfarenhet av att vaccinera folk ute på fältet. Vi gjorde det under svininfluensan, då fanns det vaccineringspunkter i köpcentrum och vid tunnelbanestationer. Kommer det fler ökar vi takten, kommer det färre drar vi ned, berättar Natalja Kuzenkova, chefsläkare på poliklinik nummer 48 i Moskva, vars vårdpersonal jobbar på vaccineringspunkten i GUM.

Smidigheten och tillgängligheten gör att även personer bosatta i andra städer vaccinerar sig i Moskva.

Jag bor i S:t Petersburg, men nu är jag här, och tänkte passa på att ta vaccinet. Hemma måste man ringa och boka tid, ibland får man vänta i någon vecka, ibland längre, säger Natalja Klabetova.

Många av besökarna på vaccineringspunkten vittnar om att det är svårare att få vaccinera sig på andra håll i landet, och att informationen ofta är bristfällig.

Tre registrerade vaccin

Jag står fortfarande på väntelistan i Krasnogorsk som ligger 23 kilometer från Moskva, säger Igor Michajlo, som var i närheten av Röda torget under dagen och passade på att vaccinera sig.

Ryssland påbörjade massvaccineringen den 18 januari och i nuläget finns det tre registrerade vaccin i landet. Det mest använda är Sputnik V, eller Gam-Covid-Vac som det egentligen heter. De två andra används ännu inte i större skala.

Totalt har det tillverkats runt 16 miljoner doser av Sputnik V, varav knappt hälften har tagits i bruk.

Ryssland har 144,5 miljoner invånare. I ljuset av det så är det väldigt få vaccindoser som har tillverkats, och därför har vi väldigt lågt vaccineringstempo, säger Nikolaj Krutjkov, immunolog och vd på forskningsföretaget Clinical Excellence Group.

Vissa skeptiska

Runt två miljoner invånare har fått både vaccindoserna hittills och ungefär lika många har bara fått första dosen.

En del ryssar är skeptiska.

Jag tror på att vaccinet är effektivt, men än så länge så är det oklart vilka långsiktiga konsekvenser det får för hälsan, säger Moskvabon Nikolaj Kuzmin, som tänker avvakta med att ta sprutan.

Anton Maltsev, som är volontär på vaccineringspunkten i GUM, berättar att även familjer som köar för vaccin kan ryka ihop i väntrummet.

Frun säger: “Vaccinera dig inte”, mannen och sonen säger: “Vi kom hit tillsammans, och vi ska vaccinera oss tillsammans!” Sedan går de härifrån med varsin glass, säger han.
Folk har mycket frågor, vissa är skeptiska. Jag lugnar folk, lyssnar på deras argument och försöker rätta dem.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!