Restaurangerna stänger i Nederländerna

– Det gör ont, men det är enda sättet. Vi måste bli strängare, sade Nederländernas premiärminister Mark Rutte när han presenterade de nya restriktionerna. Arkivbild.
– Det gör ont, men det är enda sättet. Vi måste bli strängare, sade Nederländernas premiärminister Mark Rutte när han presenterade de nya restriktionerna. Arkivbild.
EuropaTT-AFP-Reuters

Spridningen av coronaviruset tilltar i Nederländerna och därför måste restauranger, barer och kaféer hålla stängt från och med onsdagen.

Det gör ont, men det är enda sättet. Vi måste bli strängare, sade premiärminister Mark Rutte när han presenterade de nya restriktionerna.

Annons

Annons

Utöver de bistra beskeden till landets restaurang- och barnäring – som Rutte kallade en "delvis nedstängning" – kommer munskydd att vara obligatoriskt inomhus för alla över 13 år.

Dessutom förbjuds alkoholförsäljning kvällstid.

Restaurangerna får dock tillåtelse att leverera hämtmat.

Åtgärderna är en direkt följd av den kraftiga smittspridningen i Nederländerna. På tisdagen rapporterades nästan 7 400 nya bekräftade fall, vilket gör landet med sina cirka 17 miljoner invånare till ett av de med högst smittograd per capita i världen.

Och virusläget ser dystert ut på flera håll i Europa

Över 13 000 nya ryska virusfall bekräftades på tisdagen – landets högsta notering sedan coronavirusets utbrott. Ryssland har sedan länge passerat miljonen smittade och dödstalet stiger. Tisdagens 244 avlidna med bekräftad covid-19 är den högsta dygnssiffran hittills.

Slutfestat i Italien

Italien är återigen uppe på smittotal i paritet med vårens rekordsiffror. Nu agerar regeringen – från och med tisdagen förbjuds hemmafester, amatöridrott och sena utekvällar, då barer och restauranger numera inte får servera andra än sittande gäster efter klockan 21.

"Fester är förbjudna inomhus och utomhus. I privata hem är det starkt förordat att undvika fester och inte bjuda in fler än sex personer", lyder dekretet som skrivits under av premiärminister Giuseppe Conte.

I Frankrike närmar sig sjukhusen i Paris bristningsgränsen. Redan i nästa vecka beräknas upp till 90 procent av intensivvårdsbäddarna i staden vara upptagna.

Det är oundvikligt, säger Martin Hirsch, chef för huvudstadens samlade sjukhus, till Le Parisien .

Annons

Annons

Lokala utegångsförbund

Under tisdagen möter president Emmanuel Macron flera toppministrar för att diskutera eventuella utökade restriktioner för att tackla landets andra smittovåg. I början av veckan vårdades fler än 1 500 personer på landets intensivvårdsavdelningar – en siffra som senast uppmättes i slutet av maj. De nya buden, som tros kunna innefatta lokala utegångsförbud, kommer att presenteras av presidenten i ett tv-sänt tal under onsdagskvällen.

Flera europeiska länder väntas i veckan komma med besked om nya restriktioner efter ökade smittsiffror. På måndagskvällen presenterade premiärminister Boris Johnson en ny plan för att bekämpa virusets spridning i Storbritannien. Landets städer och regioner delas nu in i tre kategorier efter den aktuella situationen just där. Det innebär exempelvis att invånarna i Liverpool och Merseyside står inför bland annat stängda pubar, gym, spelhallar och kasinon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons