Restriktionerna lättar – publiktaket höjs till 300

Publikrestriktionerna lättar på konserter, sport- och kulturevenemang. Arkivbild.
Publikrestriktionerna lättar på konserter, sport- och kulturevenemang. Arkivbild.
KulturTT

Publikrestriktionerna lättar för den hårt pressade kultur- och nöjesbranschen. Men i stället för förväntade 500 personer i publiken får man nöja sig med 300.

Annons

Annons

Sådana tillställningar som kan genomföras på ett smittsäkert sätt, som idrottsevenemang och teaterföreställningar får en gräns på 300 personer, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff.

För två veckor sedan blev besvikelsen stor i kulturbranschen när regeringen meddelade att man inte avsåg att höja publiktaket för konserter och andra kulturevenemang. Beskedet motiverades med att smittspridningen i samhället gick åt fel håll.

Skärpt på nattklubbar

Nu blir det en försiktig höjning, till 300 i stället för 500 som många i branschen hoppats på. Skärpta regler införs för nattklubbar, där trängseln har varit stor.

Det får vara slutfestat nu och det måste vara det den tid som behövs. För många brister, för mycket trängsel har rapporterats för många gånger från nattklubbarna, säger Löfven.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att det inte skulle ha gått att tolka regeringens direktiv som att det var fritt fram för dans på nattklubbar. Därför är man nu extra tydliga.

Vi ska inte ha någon trängsel på nattklubbars dansgolv. Det är en sak att gå ut på restaurang men att klubba och dansa tillsammans med många är ganska svårt, det innebär för stora risker, säger Mikael Damberg

Annons

Annons

Större ansvar

Kulturminister Amanda Lind (MP) säger att man kommer att fortsätta föra en dialog med Folkhälsomyndigheten men att arrangörerna måste ta större ansvar när de nu får hantera ett större publikantal.

Arrangörer inom kultur- och idrottssektorn har visat en tydlig vilja att kunna genomföra arrangemang och nu får de ta det här ansvaret. Det här betyder inte att faran är över i Sverige och ett stort ansvar vilar på arrangörerna, säger Amanda Lind under pressträffen.

TT: Är inte detta en eftergift till kultur- och nöjesbranschen som är i en svår situation?

Bedömningen är att det här ökar inte smittrisken mer än högst marginellt. Vi måste stoppa smittspridningen och ha så få sjuka som möjligt. Det är sjukdomen som vi primärt hanterar. Vi vill underlätta för människor att leva ett så vanligt liv som möjligt under den här pandemin, säger Stefan Löfven.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons