-
+

RF kritiska – fortfarande inget besked om stöd

Innebandyträning. Arkivbild.
Innebandyträning. Arkivbild.
IdrottTT

Från den 1 mars har regeringen budgeterat noll kronor i extra coronastöd till idrottsrörelsen.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF), är kritisk.

Det kommer att drabba de socioekonomiskt svagare och segregerade bostadsområdena, säger han.

Annons

Annons

RF har krävt mellan 2 och 4 miljarder kronor för att klara av resten av 2021. Just nu har man bara lovats pengar fram till den 28 februari.

Idrotten fick 1,5 miljarder kronor för tre kvartal 2020 (april till december), och ytterligare stöd på 335 miljoner kronor för januari och februari.

Men det finns fortfarande inget besked på hur stödet kommer att se ut efter februari. RF:s ordförande Björn Eriksson vill veta hur mycket idrotten kommer att få på längre sikt för att kunna kompensera – men framförallt för att kunna vidta åtgärder för framtiden.

Risk att förlora unga

Om du bara kompenserar det förflutna men inte vidtar åtgärder, då blir det en utbetalningsmaskin som fortsätter och fortsätter och fortsätter, säger han.

I RF:s rapport över potentiella scenarion för 2021–2022 skriver man att "det finns risk att vi förlorar en generation unga inom idrotten", man skriver också att "de grupper som redan innan befann sig i utsatthet riskerar att hamna ännu längre utanför".

Idrotten kommer att klara sig bra i de välbärgade områdena, för där höjer man avgifterna. Det innebär att det kommer att drabba de socioekonomiskt svagare och de segregerade bostadsområdena, säger han.

Utöver det är Eriksson kritisk till att äldre ungdomar – de som är födda efter 2004 – fortfarande inte tillåts att träna inomhus.

Pengar i all ära, men får man inte idrotta så hjälper inga pengar i världen annat än att kompensera bakåt, säger han.

Annons

Annons

"Blir irriterad"

Eriksson tycker att regeringen måste ta snabba beslut – både om ekonomiskt stöd och om att öppna upp idrotten för äldre ungdomar.

Jag blir irriterad när vi har lämnat in det här och det politiska systemet säger “väldigt bra, kul med er idrott, skönt att ni jobbar och sliter men att komma fram till ett beslut, det klarar vi inte av just nu”. Det tycker inte jag är okej, säger han.
Jag tror att de rätta besluten kommer att tas, men jag skulle föredra om de togs nu enligt den gamla devisen “medan gräset växer, dör kon".

Idrottsminister Amanda Lind (MP) uttalade sig i januari om RF:s krav på stöd.

Jag betvivlar inte att det kan handla om den storleksordningen. Idrotten har lidit väldigt stora förluster, sade hon till Radiosporten.
Nu ska jag sätta mig in i underlaget och frågan ska diskuteras mellan partierna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss