Riksbanken varnar för högre havsnivå

Högre havsnivåer riskerar att drabba kustnära bostäder vid extremväder i framtiden, varnar Riksbanken i en färsk rapport. Arkivbild.
Högre havsnivåer riskerar att drabba kustnära bostäder vid extremväder i framtiden, varnar Riksbanken i en färsk rapport. Arkivbild.
EkonomiTT

Bostäder och fastigheter värda 160 miljarder hotas av stigande havsnivåer, enligt ett värsta scenario i en färsk rapport från Riksbanken.

På sikt kan detta få konsekvenser för den finansiella stabiliteten, varnar rapportförfattaren.

Annons

Annons

Det är inte bara den nedtryckta inflationsnivån som spökar för Stefan Ingves och Riksbankens direktion. Den stigande havsnivån, i kölvattnet på klimatförändringar och högre medeltemperatur, utgör också ett potentiellt problem.

Utsatt för extremväder

Högre temperaturer gör att kustlinjen flyttar högre upp på land, vilket i sin tur gör Sveriges långa och bebyggda kustlinje allt mer utsatt för extremväder och översvämningar, enligt rapporten.

"Sverige har en lång kustlinje vilket avspeglas i att cirka 8 procent av Sveriges bostads- och äganderätter är belägna inom 3 kilometer från kusten och som mest 5 meter över havet. Dessa bostäder löper således större risk för materiella skador i ett framtida klimatscenario där havsnivåerna har stigit", skriver rapportförfattaren Mattias Danielsson.

Med dagens havsnivåer beräknas den tillfälliga havsnivåhöjningen vid extremväder kunna bli som mest 210 centimeter över dagens normala nivåer. I tre olika scenarion som rapportförfattaren Mattias Danielsson använt beräknas den tillfälliga havsnivån i stället kunna stiga som mest med 297 centimeter.

Annons

Annons

Värsta scenariot

Det värsta scenariot skulle göra att cirka 46 000 bostäder till ett värde av 160 miljarder kronor skulle hotas av översvämning vid extremväder. Det motsvarar 1,5 procent av det totala bostadsbeståndet.

Enligt rapportförfattaren utgör 160 miljarder kronor knappt 5 procent av bankernas utlåning till hushåll med bostadsrätt eller fastighet som säkerhet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons