A-
A+

Ringde om "krater" i poolen – sedan blev det tyst

Tolvvåningshuset kollapsade den 24 juni.
Tolvvåningshuset kollapsade den 24 juni.
USATT

Mitt i natten ringde telefonen hos Mike Stratton, som var på affärsresa. Det var hans fru, som upprört talade om ett "slukhål" i poolen.

Nu är hon en av 150 som saknas efter husraset i Miami. Hennes vittnesmål kan kasta ljus över vad som orsakade kollapsen.

Annons

Annons

Räddningsarbetare söker igenom rasmassorna efter det ihopfallna höghuset i Surfside i Florida.
Räddningsarbetare söker igenom rasmassorna efter det ihopfallna höghuset i Surfside i Florida.
Den kollapsade byggnaden i Miami i Florida, fotograferad i helgen.
Den kollapsade byggnaden i Miami i Florida, fotograferad i helgen.
Hon ringde vid halv två på natten. Jag kommer aldrig att glömma det, berättar Stratton, som är politisk strateg och var i Washington DC när hans hembyggnad rasade, för tidningen Miami Herald.

Hustrun Cassie Stratton ska ha sagt att huset skakade och att hon genom deras fönster på fjärde våningen såg ett slukhål eller en krater där poolen vanligtvis var.

Sedan bröts telefonlinjen.

Fel vid pooldäcket?

Vittnesmålet är en viktig pusselbit i utredningen av vad som egentligen orsakade huskollapsen i torsdags, något som befaras ta åratal att undersöka.

Sex hållfasthetsingenjörer som Miami Herald intervjuat säger att tillgängligt bevismaterial – ritningar, inspektionsrapporter, filmer från övervakningskameror och en genomgång av rasmassorna – tyder på att sammanbrottet började i poolområdet. En bärande balk under bassängen tros ha gett vika, vilket fått den delen av anläggningen att kollapsa ner i garaget, något som i sin tur skapade en krater under den 14 våningar höga byggnadens mitt.

Den teorin understryks av en inspektionsrapport från 2018 som offentliggjorts i dagarna. I den varnas för ett "större fel" i konstruktionen vid och under pooldäcket som ska ha orsakat skador på betongen. Dessa rapporteras ha varit på väg att åtgärdas när huset föll samman.

Annons

Annons

Sand och saltvatten

Men det finns andra teorier. Steven Kramer, professor i geoteknik vid University of Seattle, säger att raset verkar ha börjat högre upp i husets mittenparti. Detta baserat på hur själva kollapsen skedde – samt var stoft först syntes på övervakningsvideon.

Byggnadens bas skyms av träd, men jag tror att man hade sett stoft ovanför träden tidigare om raset hade börjat i bottenvåningen, säger han till tidningen USA Today.

Det hopfallna lägenhetshuset, Champlain Tower South, låg mindre än 100 meter från vattenbrynet i det lilla området Surfside i norra Miami. Bedömare och utredare grunnar på hur stor betydelse närheten till havet kan ha – huruvida sand, höjda havsnivåer och saltvattnets nedbrytande effekt kan ha påverkat den 40 år gamla byggnaden och den grund den stod på.

Sådana frågor är avgörande, eftersom Miami Beach och stora delar av kusten norr och söder om den soldränkta storstaden är fulla av höga hus.

Tiden rinner ut

I Champlain Tower Souths tvillinghus har de boende nu fått evakuera på frivilligbasis. Och Daniella Levine Cava, borgmästare i länet Miami-Dade County, har beordrat att alla byggnader som är 40 år eller äldre ska undersökas de närmaste månaden. Styren i närliggande kommuner och län har också gett order om att äldre hus ska undersökas.

Parallellt förekommer anklagelser om att allt inte gick rätt till när tvillinghusen uppfördes i början av 1980-talet. Bolaget som byggde det raserade höghuset uppges ha mutat lokala tjänstemän för att få de tillstånd som krävdes, rapporterar tv-kanalen Fox News.

Vid sidan av utredningen pågår det tröstlösa arbetet med att tröska igenom rasmassorna. Specialister har kallats in, men för varje timme som går minskar hoppet att hitta någon av de 150 som i nuläget saknas vid liv. På måndagen hittades ytterligare två kroppar, vilket tog antalet döda upp till elva.

Vi behöver några mirakel om dagen, konstaterar Seasides borgmästare Charles Burkett enligt USA Today.

Ropade anhörigas namn

Amerikanska Röda Korset har satt upp ett anhörigcenter i närheten. Förtvivlade närstående, många av dem arga över det långsamma uppröjningsarbetet, har visats runt på platsen och informerats om hur sökinsatsen går till. De rapporteras ha ropat ut sina anhörigas namn, i hopp om att någon skulle svara inifrån rasmassorna, skriver nyhetskanalen CNN.

Floridas guvernör Ron DeSantis säger att arbetet måste gå långsamt eftersom man samtidigt är på jakt efter ledtrådar om varför huset föll.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!