Ringde SOS 318 gånger – åtalas för falsklarm

De falska larmen har orsakat många onödiga utryckningar i Malmö under hösten. Arkivbild.
De falska larmen har orsakat många onödiga utryckningar i Malmö under hösten. Arkivbild.
BrottTT

Under hösten har Malmöpolisen gång på gång ryckt ut på falsklarm om bomber, mord och skottlossning. Nu åtalas en man som ringt 318 gånger till 112.

Annons

Annons

Annons

Annons

Han har slagit larm om skeppsbrott, raketangrepp och allvarliga trafikolyckor – listan över mannens dramatiska uppgifter till SOS Alarm är lång i åklagarens häktningsframställan.

Vid många tillfällen har polis, ambulans och/eller räddningstjänst gjort onödiga utryckningar. Vid ett tillfälle, den 2 november, kom åtta radiobilar, ett 50-tal poliser och nationella bombskyddet till stadsdelen Rosengård efter att mannen larmat om ett förestående bombattentat, enligt åklagaren.

Region Skåne kräver att mannen betalar 98 000 kronor för onödiga ambulansutryckningar och SOS Alarm vill ha 100 000 kronor, som man anser att mannens aktiviteter kostat företaget.

Den 37-årige mannen åtalas för grovt blåljussabotage och dessutom för två fall av olaga hot, eftersom han vid ett tillfälle påstod sig ha kidnappat en polischefs barn och krävde tio miljoner kronor i lösesumma och vid ett annat tillfälle påstod att två namngivna poliser var tillfångatagna och fick pistoler riktade mot sina huvuden.

Mannen nekar till brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons