A-
A+

Rishi Sunak avbryter Truss frackingförslag

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak under utfrågning i parlamentet.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak under utfrågning i parlamentet.
StorbritannienTT-AFP

Den brittiske premiärminister Rishi Sunak inför förbud mot utvinning av gas med så kallad fracking.

Därmed gör den Sunak ytterligare en helomvändning från företrädaren Liz Truss förslag.

Annons

Annons

Allvaret inleddes för Sunak på onsdagen. Han meddelade att planerad presentation av budgetförslag skjuts upp, och avslog krav från oppositionsledaren, Labourpartiets Keir Starmer, om att val ska hållas inom närtid.

Och så var han tydlig om fracking – landbaserad utvinning av gasfyndigheter genom hydraulisk spräckning – som föreslagits av den föregående kortvariga regeringen. Sunak sade att han återinför ett tidigare moratorium mot frackingutvinning, vilket ingick i Boris Johnsons valmanifest 2019.

Vi har flera svåra beslut att fatta för att återvinna ekonomisk stabilitet och förtroende, sade Sunak i den första utfrågningen i parlamentets underhus med honom som premiärminister.

Nytt datum

Nytt datum för regeringens budgetförslag är satt till 17 november. Tidigare, under Liz Truss 49 dagar vid makten, var det tänkt att en sådan skulle presenteras redan den 31 oktober.

Rekordlåga opinionssiffror och ett splittrat parti blir en utmaning för konservative Sunak, blott 42 år gammal.

Jag kan säga så här, att precis som under covidpandemin så ska vi skydda de svagaste och vi gör det på ett rättvist sätt, sade Sunak under frågestunden.

Men oppositionsledaren Starmer upprepade Labours mantra om att Toryledningen saknar folkets mandat att styra efter partiledarbyten.

Så varför låter han (Sunak) inte låta prova detta, låta det arbetande folket få säga sin röst i ett allmänt val? frågade Starmer retoriskt.

Granskningen av den delvis nygamla konservativa regeringen fortsätter med hög intensitet i Storbritannien. Finansbolag och institutioner reagerade vänligt på beskedet om att den tidigare tillträdde finansministern Jeremy Hunt får några veckor extra på sig att lägga fram en fullständig budget.

Annons

Annons

Suella tillbaka

Det var finanssektorns omedelbara reaktioner på Liz Truss budgetidéer som inledde kraven på hennes avgång.

Däremot växte omedelbar kritik mot att Sunak valt att låta flera tidigare ministrar återvända till regeringen. Störst ilska bland politiska motståndare är valet av Suella Braverman som inrikesminister. Braverman tillhör högerfalangen inom Tory, men hon tvingades tidigare att avgå då hon brutit mot säkerhetsbestämmelser om hemliga regeringsdokument.

Hennes bedömning brast, men hon har accepterat sitt misstag, så jag är glad att välkomna henne tillbaka, sade Sunak.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.